Tačiju predata peticija za ujedinjenje Kosovske Mitrovice 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri predao je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju peticiju za ujedinjenje tog dela grada sa severnom Kosovskom Mitrovicom, naseljenom većinom Srbima, javlja RTS.

Peticija sadrži 16.594 potpisa građana albanske nacionalnosti iz Južne Mitrovice. Sredinom prošlog meseca, Agim Bahtiri je peticiju predao predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju. Bahtiri je tom prilikom izjavio da je Mitrovica nepravedno podeljena, bez pitanja građana, uz pozivanje na Ahtisarijev plan. Istakao je da je 15.000 albanskih stanovnika severnog dela grada raseljeno i još uvek žive u južnom delu kao izbeglice u sopstvenom gradu.

Odlukom Skupštine opštine Južna Mitrovica krajem decembra prikupljena je peticija o ujedinjenju grada koju je potpisalo 16.594 građana. Ovom peticijom građani traže da se stavi van snage odluka kosovske skupštine iz 2007. godine o podeli Mitrovice na dve opštine – Južnu i Severnu. Mitrovica je, kako podseća RTS, od završetka rata na Kosovu 1999. godine podeljena na južni deo sa isključivo albanskim i severni deo sa većinskim srpskim stanovništvom, dok je procesom decentralizacije vlasti na Kosovu prema Ahtisarijevom planu 2007. godine Mitrovica podeljena na dve opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari