Tači: Razjasniti odnose jednom zauvek 1Foto: Beta

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u govoru na konferenciji „Glas naroda o ‘Velikom finalu’ između Kosova i Srbije“ da je zaključivanje političkog dijaloga sa Srbijom sa pravno obavezujućim sporazumom koji podrazumeva uzajamno priznanje nacionalni interes Kosova,“tako da je neophodno biti jedinstven u procesu“, prenosi RTK.

„Želimo da jednom zauvek razjasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, tačne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku, pre svega SAD i EU. Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne zaključimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu zonu ovih odnosa koji mogu destabilizovati čitav region“, rekao je Tači.

Naglasio je da, kako je rekao, nažalost, situacija i nedavni događaji nisu obećavajući i da se situacija ne menja. „Uprkos nedavnim inicijativama za odblokiranje dijaloga, rezultat je nula.

Nedostatak dijaloga i perspektive postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je najveći potencijalni rizik za sigurnost i stabilnost Kosova“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari