Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u intervjuu FONETU da predlog Beograda za status Kosova i Metohije podrazumeva da model suštinske autonomije bude oročen na 20 godina, uz mogućnost da se, po isteku tog perioda, ako neka od strana nije zadovoljna, ponovo sedne za pregovarački sto i s međunarodnim posrednicima traži neko buduće rešenje.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u intervjuu FONETU da predlog Beograda za status Kosova i Metohije podrazumeva da model suštinske autonomije bude oročen na 20 godina, uz mogućnost da se, po isteku tog perioda, ako neka od strana nije zadovoljna, ponovo sedne za pregovarački sto i s međunarodnim posrednicima traži neko buduće rešenje.
Tadić je odbacio primedbe kosovskih Albanaca da Beograd kupuje vreme u pregovaračkom procesu i naglasio da Srbija brani svoje legitimne interese, ne prihvata menjanje granica i gubitak suvereniteta nad Kosovom i Metohijom. On smatra da kosovski Albanci izbegavaju pregovore i sve vreme insistiraju na donošenju akta koji bi regulisao odnose dveju nezavisnih država, o čemu Srbija ne želi da razgovara, jer je tema pregovora budući status, a ne poststatusna pitanja.

Svim sredstvima osim nasilja protiv jednostrane odluke

Tadić je naglasio da će Srbija nastaviti da insistira na postizanju kompromisnog rešenja za status Kosova i u slučaju da 10. decembra ne bude ostvaren nikakav napredak u pregovaračkom procesu. Ako je pretpostavka za kompromisno rešenje nastavak pregovora, Srbija će to predložiti, rekao je Tadić i istakao da veruje da će, posle 10. decembra, uslediti miran period, u kojem će sve strane pokazati odgovornost i uzdržati se od unilateralnih akata.

– Ukoliko se posegne za jednostranim potezima, onda će se Srbija ponašati kao svaka druga normalna država koja se našla u situaciji da joj se pokušava, na nepravan način, promeniti teritorijalni oblik. Mi ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da promenimo bilo kakvu unilateralnu odluku – poručio je Tadić.

Srbija može sve da uradi što je u domenu prava i diplomatije, ponovio je Tadić i upozorio da bi ulazak u bilo kakvo nasilje trajno umanjilo šanse Srbije da zadrži KIM i potpuno bi uništio i ekonomske i razvojne potencijale društva.

Prema njegovoj oceni, nije nevažno i kako će izgledati završni stavovi strana u pregovorima, ali će Beogradu „savest biti mirna“, jer je učinio sve da se dođe do kompromisnog rešenja.
– Nadam se da postoji mogućnost da postignemo kompromis, iako albanska strana uporno odbija da o predlogu budućeg statusa Kosova uopšte raspravlja – rekao je Tadić.
On je naglasio da Beograd zvaničnim putem nikada nije dobio nikakav konkretan predlog međunarodnih posrednika o neutralnom statusu, već je bila reč o naznakama i konturama takvog rešenja. Pregovaračka pozicija Srbije je, kako je kazao, da neće prihvatiti nijedno rešenje koje vodi Kosovo bržoj ili sporijoj nezavisnosti.
Govoreći o narednoj rundi pregovora o statusu KIM u Badenu, Tadić je najavio da će Beograd predlog suštinske autonomije, koji je obogaćen primerima iz autonomije Hongkonga i Olandskih ostrva, na neki način učiniti celovitim i fleksibilnijim.
– Nijednog trenutka nećemo odstupiti od Rezolucije Skupštine Srbije, koja je dala mandat pregovaračkom timu da učestvuje u pregovorima po određenim principima, a sa druge strane učinićemo sve da naš predlog bude maksimalno kompromisan. Znamo koji nam je zadati okvir, znamo koja su naša legitimna prava od kojih nećemo odustati, a to je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje. Nećemo prihvatiti nikakvo menjanje granica, ali ćemo svakako u našem predlogu voditi računa i o ljudima koji žive na Kosovu, i o Srbima i o Albancima, tragajući za rešenjem koje je održivo u dužem vremenskom intervalu koji sledi – naglasio je Tadić.
– Ubeđen sam da niko ozbiljan ne zagovara bilo kakvo nasilje. Svako ko bi zagovarao novo nasilje, u stvari je neprijatelj vitalnih interesa države Srbije i njenih građana, posebno što bismo na takav način najbrže moguće usmerili Kosovo u pravcu nezavisnosti. Svako ko zagovara nasilje, vojno rešenje, zagovara suštinski ubrzan proces nezavisnosti Kosova i Metohije – rekao je Tadić.
On je najavio da su 18. i 19. decembar prvi datumi kada se može raspravljati u međunarodnim institucijama o izveštaju posredničke trojke i dodao da ne očekuje do marta sledeće godine bilo kakav značajniji međunarodni akt posle tog izveštaja.
Tadić je dodao da međunarodni posrednici teško razumeju kada Beograd kaže da pregovara o pitanju koje je fundamentalno važno za identitet srpskog naroda i da bi eventualni gubitak Kosova bio veoma opasan za očuvanje tog identiteta. Ne postoji ništa, kazao je predsednik, što pregovarački tim Beograda neće probati da učini da bi sačuvao integritet i suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom i time se izborio za celovitost srpskog identiteta.
– Ono što ne možemo da obećamo to je da su naše političke snage veće nego što su snage čitave međunarodne zajednice. Bilo koja druga zemlja koja učestvuje u pregovorima o statusu KIM prevashodno brani svoje vlastite interese. To važi za predstavnike EU, SAD i Rusiju i to je potpuno normalno. Mi ćemo morati u narednom periodu da u međunarodnim svetskim interesima pronađemo rešenje i za odbranu svojih interesa. To mogu da obećam – rekao je Tadić.
Tadić je izrazio uverenje da je moguće postići kompromisno rešenje, „iako stižu mnogi signali da je to skoro nemoguće“ i napomenuo da bi trebalo tragati za rešenjima ako proces krene u nepovoljnom smeru za Srbiju.
– Moraćemo da tragamo za rešenjima i ako ovaj proces krene u nepovoljnom smeru za državu Srbiju i moramo da se suočavamo sa istinom kakva god da je – istakao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari