Tadić: Blok protiv Vučićevog kandidata 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Opozicione stranke moraju da razumeju da je zajednički predsednički kandidat više od svake pojedinačne stranke, jer mora da objedinjuje i stvara političku većinu.

Ovo je FoNetu izjavio predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić, koji sledeće sedmice o ovoj temi namerava da organizuje sastanak opozicije.

Kao sagovornik u seriji intervjua „Bez rukavica“, Tadić je objasnio da je potreban širi blok stranaka, koje će svom snagom stati iza zajedničkog predsedničkog kandidata i tako mu podići šanse da pobedi „Vučićevog kandidata“.

Prema oceni Tadića, to je prilika da pobedi politika drugačija od aktuelne, koja je „evropska, bez evropskih vrednosti“.

Predsednički kandidat ne trebalo da vodi striktno partijsku politiku, već je neophodno formatirati politiku koja bi prikupila potreban broj glasova, istakao je Tadić.

On kaže da je ove sedmice razgovarao sa predsednikom Demokratske stranke (DS) Draganom Šutanovcem, koji mu je negirao navode iz teksta u jednom dnevnom listu „na temu posebnog kandidata“ DS i pokreta Dosta je bilo.

Videćemo vrlo brzo da li će te stranke ići na politiku svog predsedničkog kandidata ili zajedničkog kandidata opozicije, rekao je Tadić i predočio da je svako odgovoran za svoju politiku.

On smatra da je legitimno pravo stranaka da na izborima nastupaju sa svojim kandidatom, ali da to smanjuje izglede za pobedu.

Naravno da ću ih pozvati na sastanak, najavio je Tadić, a da li će doći, tiče se njihove odgovornosti prema izboru zajedničkog kandidata.

Upitan da li će na sastanak zvati Demokratsku stranku Srbije (DSS) i Liberno demokratsku partiju (LDP), Tadić je odgovorio da je potrebna snažna koalicija koja „neće imati ni jednu pukotinu u sebi“.

One stranke koje misle da sada ili posle izbora mogu sarađivati na lokalnom nivou sa Srpskom naprednom stankom (SNS), što se mene tiče, ne dolaze u obzir za zajednički nastup na predsedničkim izborima, poručio je Tadić.

Ja ću se konsultovati i dalje, ali ovog trenutka ne vidim razlog da pozovemo DSS, ukazao je Tadić, jer ona očigledno želi da kolaborira sa vladajućom strankom.

Vidim, na moju veliku žalost, to isto ponašanje i kod LDP, dodao je Tadić, ali je naglasio da on ne određuje standarde ponašanja koalicije i da svako može da kaže svoj stav.

Na predstojećim predsedničkim izborima SDS i ja ćemo učiniti sve da pobedimo Vučićevog kandidata i nijednog trenutka nećemo nametati naše pojedinačno rešenje ili naše interese, istakao je Tadić, upitan da li ima ambiciju da bude zajednički predsednički kandidat ili da samostalno, ispred SDS, učestvuje na izborima.

Prema rečima Tadića, ne bi trebalo licitirati imenom zajedničkog predsedničkog kandidata, što neki čine u ovom trenutku, jer će odmah krenuti „kohorta režimskih medija da čoveka blate lažima“.

Čitava snaga Vučića i vladajuće koalicije je u skoro potpunoj kontroli medijskog prostora i mogućnosti da se predsednički kandidat opozicije „oblati na brutalan način“, rekao je Tadić.

On smatra da bi poraz kandidata kojeg će podržati Aleksandar Vučić bio početak formalnog kraja ove vlasti sa stanovišta preuzimanja određenih nadležnosti, pre svega u domenu bezbednosti, kroz Savet za nacionalnu bezbednost i ulogu koja Ustavom pripada predsedniku države.

Za budućnost ove zemlje presudna je mogućnost pobede jedne drugačije politike i predstavnika te drugačije politike, naglasio je Tadić.

Međutim, vlast SNS je već sad urušena, što se vidi iz ponašanja prethodnih dana, ocenio je Tadić, koji misli da vlast koja generiše i kreira utisak o državnim udarima svakih 12 meseci svakako nije stabilna, ni čvrsta.

Vučić se hvali, dodao je on, ali vlast to čini kako bi mobilisala svoje biračko telo.

Naravno, nisam uopšte govorio o mogućnostima atentata, ali ne može se svako nasilje ili potencijalni atentat vezivati za državni udar, a to upravo radi ova vlast, smatra Tadić.

Prema Tadićevim rečima, čak i kad njen čelni čovek to ne kaže, to čine oni mediji, analitičari i ministri, koji su, umesto njega, zaduženi da govore šta je državna politika i to je „više nego očigledno“.

Kao neko ko je u dužem periodu vodio vojsku i čitav sektor bezbednosti, kroz Savet za nacionalnu bezbednost, Tadić ističe da je uvek vrlo suzdržan od komentarisanja informacija o nalaženju oružja, sa kojima se ne bi trebalo igrati, već ih proveriti do kraja.

On objašnjava da je imao iskustva sa takvim informacijama, ali i sa pogrešnim procenama bezbednosnog sektora o takozvanim atentatima, koje „nikad nije najavljivao“, niti se igrao sa time, već je puštao da institucije rade svoj posao.

Iznoseći glavne primedbe aktuelnoj vlasti, Tadić je ukazao da ona „totalno katastrofalno“ urušava osnovne demokratske principe i ocenio da Vučić vodi politiku bez ijedne evropske vrednosti, čiji je simbol slučaj Savamala.

Ovo što se danas događa je veoma opasno po budućnost našeg društva i štetno po interese građana, upozorio je Tadić.

Vučićeva prednost ovog trenutka je što dobija podršku evropskih i određenih američkih političkih krugova zbog toga što je kooperativan na temi Kosova i Metohije i, dok god je tako kooperativan, dobijaće podršku na relativo nekritičan način, predvideo je Tadić.

Mi smo imali jasne crvene linije, podsetio je Tadić, uspeli smo da pronađemo tu nišu u kojoj smo branili elementarne interese Srbije, pre svega pravo ljudi na severu Kosova i Metohije da ipak imaju svoju autonomiju i pravo da budu zaštićeni na jugu.

Osvrćući se na godišnji izveštaj Evropske komisije, Tadić je konstatovao da je on izrazito kritički zbog nedovoljnog napretka slobode izražanja, pre svega u medijskom sektoru, i problema u domenu pravosuđa.

Evropska komisija ne vidi pod kakvom izuzetnom presijom domaći privrednici žive, jer se poreska policija koristi kao instrument političkog pritiska, a ne finansijske kotrole, ocenio je Tadić, koji smatra da će se još mnogo toga saznati šta se dešavalo „kada padne ova Vlada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari