Tadić: Da sam ja potpisao Briselski sporazum gorela bi Srbija 1 "Nisam prihvatio kosovske institucije na severu, jer smatram da je to predaja najdubljih interesa Srbije": Boris Tadić Foto:Fonet

– Da sam ja potpisao Briselski sporazum gorela bi Srbija, kao što je gorelo Jarinje dok sam sa Evropskom unijom pregovarao o administrativnim prelazima, a zapalili bi je bivši radikali koji su sada na vlasti – poručio je predsednik Socijaldemokratske stranke nekadašnji predsednik Republike Boris Tadić, komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića u kojoj optužuje sadašnju opoziciju za „predaju“ Kosova.

Prema njegovim rečima, on nikada ne bi prihvatio uspostavljanje pravnog sistema nezavisnog Kosova na severu, što su uradili Vučić, Nikolić i Dačić stavljanjem parafa na Briselski sporazum. Tadić tvrdi da i pored žestokih pritisaka iz EU da prihvati kosovske institucije na severu to nije uradio, jer je smatrao da je to predaja najdubljih interesa Srbije.

– Mogao sam i ja da konstatujem ulazak srpskih političara u vladu sa (Ramušom) Haradinajem, meni je to nuđeno još 2004. godine. Mogao sam – ali nisam. Saslušao sam taj predlog međunarodne zajednice, ali nisam srpskim političarima sa Kosova potajno, preko nekog Marka Đurića, poručio da uđu u vladu sa Haradinajem, pa da onda kukavički kažem kako su oni to sami odlučili – istakao je Tadić.

Kako je kazao, nije on taj koji je predao sever Kosova zarad tapšanja po ramenu Bila Klintona, već je odlučno rekao „ne može tako“ Angeli Merkel. Tadić je naglasio da svi u Srbiji znaju da je upravo to razlog zbog čega je Tomislav Nikolić na izborima 2012. godine dobio podršku iz evropskih institucija i čestitke na pobedi četiri sata pre zatvara biračkih mesta.

– Odbio sam Angelu Merkel i za to platio cenu. O tome nisam govorio u prošlosti ali danas hoću, jer je Aleksandar Vučić mene i moje saradnike optužio za legitimizaciju i legalizaciju Kosovske nezavisnosti. To je brutalna, potpuna, bestidna laž i politički kriminal koji nema granice. Danas poziva opoziciju, koju naziva „kafanskim pivopijama“ aludirajući pritom valjda na alkoholizam, da vodi dijalog o Kosovu. Pitam moje evropske i američke sagovornike, koji insistiraju da učestvujemo u razgovorima, kako voditi dijalog sa čovekom koji vas na takav način vređa – upitao je Tadić.

On je podvukao da su oni (SNS) ti koji su huškali protiv političkih protivnika i proglašavali ljude za izdajnike, te da uvek kada neki lažni patriota iz njihovih redova podstiče na mržnju, to znači da neko krade. Tadić ocenjuje da se najveća pljačka Srbije događala devedesetih godina, dok su tadašnje vođe narodu držale govore o patriotizmu.

– Danas sigurno neko od pripadnika sadašnje vlasti krade od građana Srbije, to će se saznati kada oni padnu sa vlasti – zaključio je Tadić na pres konferenciji SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari