Ako država ne pokrene akciju protiv nasilja u porodici onda legitimiše nasilje i na svakom drugom mestu, ukazao je juče u Beogradu predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić tokom posete Savetovalištu protiv nasilja u porodici.
Tadić je u razgovoru s direktorkom Savetovališta Vesnom Stanojević rekao da je potrebno doneti sve neophodne zakone koji sankcionišu nasilje u porodici i da institucije, uključujući i sudije, moraju veoma efikasno da reaguju.

Ako država ne pokrene akciju protiv nasilja u porodici onda legitimiše nasilje i na svakom drugom mestu, ukazao je juče u Beogradu predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić tokom posete Savetovalištu protiv nasilja u porodici.
Tadić je u razgovoru s direktorkom Savetovališta Vesnom Stanojević rekao da je potrebno doneti sve neophodne zakone koji sankcionišu nasilje u porodici i da institucije, uključujući i sudije, moraju veoma efikasno da reaguju. Prema njegovim rečima, načini za borbu „protiv kriminalizacije društva su postojanje institucije kao što je Sigurna kuća, podrška države tim institucijama, ali i zakonska regulativa“.
– Ukoliko država legitimizuje nasilje ono će biti prisutno na svakom mestu, na ulici u parlamentu, na javnom mestu, onda će država biti kriminalizovana – naveo je Tadić.
Ukoliko postoji „legitimno i dozvoljeno nasilje“ država lako sklizne u kriminal i u zločine svake vrste i postaje destruktivno društvo koje nikome nije potrebno. Tadić je upozorio da takvoj državi nije mesto u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.
– Država mora da bude sigurna kuća za sve, a da bi država bila sigurna mora da ima dobru ekonomiju, a da bi imala dobru ekonomiju ne sme da ima rat u jednoj deceniji svoga postojanja – ukazao je Tadić.
On je nasilje u porodici nazvao društvenom bolešću, poredeći ga s narkomanijom i alkoholizmom. Tadić je, kao psiholog po profesiji, rekao da su „oni koji vrše nasilje nad ženama i decom kukavice… koje nemaju hrabrosti da se suprotstave nekome ko je jači od njih i svoj bes prebacuju na svoju porodicu“.
Direktorka Stanojević je ukazala da su osnovni problemi finansiranje Savetovališta i nedostatak prostora i zatražila od Tadića da se finansiranje uredi zakonom. Navela je da su se 2006. godine Savetovalištu obratile 4.552 žene, i da su kroz Sigurnu kuću prošle 172 žene i oko 200 dece. Stanojević je ukazala i da se ne primenjuje Zakon o porodici koji je prošle godine stupio na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari