Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da je zapadni Balkan zona veće stabilnosti nego neke zemlje Evropske unije, i da stoga ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto bi taj region ostao neintegrisan u EU.

Tadić je o evropskim integracijama zemalja regiona govorio u Gracu na simpozijumu „Štajerske banke“ na temu „Srbija kao ključna država za evropsku integraciju zapadnog Balkana“.On je takođe istakao da bi EU, ukoliko bi odustala od integracije država zapadnog Balkana, poništila sopstveni identitet.

„Svako odlaganje proizvodi ekonomsku štetu i političku nestabilnost. Bila bi velika i neoprostiva greška ako bi se zbog izazova u samoj EU cena prenela na društva zapadnog Balkana“, rekao je Tadić. On je poručio da Srbija očekuje da status kandidata za članstvo u EU dobije u najskorije vreme, krajem ove ili početkom sledeće godine.

Predsednik Srbije je istakao da države zapadnog Balkana na putu ka EU moraju pokazati solidarnost i jedinstvo jer će time podići svoje šanse da u najskorije vreme postanu deo EU.“Ako smo razjedinjeni trpeće najpre građani zapadnog Balkana a zatim i građani EU. Sagledavam interese mojih građana i mog naroda u zajednici sa interesima svih naroda zapadnog Balkana. To je zajednički projekat, a ne samo nacionalni srpski projekat“, rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari