Jednu od ključnih uloga na sastanku trojice lidera – Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića, koji je započeo preksinoć a trajao do ranih jutarnjih časova, odigrao je i Havier Solana, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politike koji je, kako saznaje Danas, telefonski neprekidno bio u kontaktu s liderima stranaka.

Jednu od ključnih uloga na sastanku trojice lidera – Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića, koji je započeo preksinoć a trajao do ranih jutarnjih časova, odigrao je i Havier Solana, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politike koji je, kako saznaje Danas, telefonski neprekidno bio u kontaktu s liderima stranaka.
Čelnici Demokratske stranke su pristali da na čelu BIA bude nestranačka ličnost, ali će Boris Tadić biti predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i time biti koordinator svih službi bezbednosti. Dragan Jočić će ostati na čelu MUP, a Ministarstvo odbrane i Vojno-bezbednosne agencije će pripasti DS.
DS će najverovatnije pripasti i resori spoljnih poslova (pretpostavlja se da će na njegovom čelu biti Ivan Vujačić), pravde (Dušan Petrović), finansija (Božidar Đelić), ljudska prava (Rasim Ljajić), kulture, telekomunikacija, energetike, poljoprivrede, rada i socijalne politike Gordana Matković).
DSS će, kako se spekuliše, pripasti resori prosvete (Vladeta Janković), lokalne samouprave (Zoran Lončar), nauke (Aleksandar Popović) i dijaspore. Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić će ipak ponovo voditi Ministarstvo kapitalnih investicija, a potpredsednica NS Dubravka Filipovski će biti na čelu Ministarstva vera

Ren: Obnova pregovora uz proevropsku vladu

Brisel – Evropski komesar za proširenje Oli Ren najavio je da će posle formiranja proevropske reformske vlade u Srbiji koja će stremiti završetku saradnje s Haškim tribunalom, „put Srbije ka Evropskoj uniji biti odmah obnovljen“. Ren je u saopštenju pozdravio „dobar napredak“ postignut u „poslednjih 20 sati“ u pregovorima o novoj reformskoj i orijentisanoj ka Evropi vladi u Srbiji. „Kako sam razumeo, ta će vlada biti osnovana na principima težnje ka integraciji u EU, završetka saradnje s Haškim tribunalom i postizanja daljeg napretka u ekonomskim reformama. Kada nova vlada bude formirana na toj osnovi put Srbije ka EU biće odmah obnovljen“, poručio je on.

Stranka G17 Plus stavljena je pred svršen čin prilikom podele ministarstava jer nisu dobili ministarstva poljoprivrede i kulture, za šta su bili zainteresovani. Ova stranka će u novoj vladi najverovatnije imati četiri ministarstva. Na čelu ministarstva ekonomije koje će obuhvatiti privredu i turizam biće Mlađan Dinkić, dok će ministarstvo zdravlja zadržati Tomica Milosavljević. Kako nezvanično saznaje agencija Beta, bivša potpredsednica vlade i ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković odbila je da bude na čelu Ministarstva za sport i omladinu.

SAD pozdravlja novu vladu

Podsekretar za politička pitanja SAD Nikolas Berns izjavio je da ova država pozdravlja formiranje nove vlade Srbije koja ne uključuje SRS. „SAD se raduju saradnji s predsednikom Tadićem i premijerom Koštunicom“, rekao je Berns. Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis ocenio kao „dobru vest“ najavu formiranju nove vlade . „Svima je bilo veoma drago da to čuju. Nije na nama da govorimo ko treba da bude u toj vladi, to je demokratski izbor građana Srbije, ali je važno da vlada postoji. To je veoma dobra vest“, rekao je Dejvis posle sastanka Komiteta ministara SE na kojem je Srbija preuzela predsedavanje tim telom.

Pre izbora nove vlade neophodno je doneti zakon o ministarstvima. Kako je saopšteno, predstavnici DS, DSS i G17 Plus trenutno rade na izradi ovog zakona. Da bi do kraja roka za izbor vlade bio izabran novi kabinet, sednica bi morala da počne najkasnije danas, jer je Poslovnikom o radu predviđeno da od načelne rasprave do rasprave o amandmanima na predlog zakona mora da protekne najmanje 24 sata. Taj rok ne mora da bude poštovan samo u slučaju da na Predlog zakona o ministarstvima nijedna stranka ne podnese amandmane, što dosad nije bio slučaj.
Predsednik Skupštine Tomislav Nikolić potvrdio je da se juče ujutro sreo s premijerom Vojislavom Koštunicom koji ga je obavestio da je DSS postigla dogovor s DS o formiranju vlade i da bi trebalo da podnese ostavku na funkciju predsednika parlamenta. U izjavi medijima Nikolić je najavio da neće podneti ostavku, već da će sačekati da vidi da li postoji većina od 126 poslanika za njegovu smenu.
– Kad stigne predlog s većinom za formiranje vlade i sa zahtevom za moje razrešenje to ću staviti na dnevni red i otvoriću sednicu svojom ostavkom. Odmah potom bih otišao s mesta predsedavajućeg – najavio je Nikolić.
Prema Poslovniku, predsedniku Narodne skupštine prestaje funkcija pre isteka vremena na koje je izabran ostavkom, razrešenjem ili prestankom mandata narodnog poslanika. U slučaju podnošenja ostavke predsedniku Skupštine prestaje funkcija danom održavanja sednice na kojoj je podneo ostavku, odnosno na prvoj narednoj sednici Skupštine, ako je ostavku podneo u vremenu između dve sednice. O podnetoj ostavci ne otvara se pretres, niti se odlučuje, već se prestanak funkcije predsednika po ovom osnovu samo konstatuje.
Član 29. Poslovnika predviđa da Skupština može razrešiti dužnosti predsednika pre isteka roka na koji je izabran po postupku predviđenom za izbor predsednika. U slučaju prestanka funkcije predsednika Skupštine pre isteka vremena na koje je izabran parlament će na istoj, a najkasnije na narednoj sednici, započeti postupak izbora predsednika Skupštine, u skladu s odredbama Poslovnika. Ako je predsedniku Skupštine prestao mandat pre isteka vremena na koje je izabran, njegovu dužnost, do izbora novog predsednika, vrši najstariji potpredsednik Skupštine. U ovom slučaju to je potpredsednik Milutin Mrkonjić koga je delegirala Socijalistička partija Srbije.
Doskorašnji predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić pojasnio je da rok za izbor nove vlade Srbije nije ponedeljak u ponoć, već utorak. Vučetić je rekao da Ustav propisuje da se Narodna skupština rapušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu, a da je zabuna nastala jer se u rokove nikada ne uključuje dan kada se nešto desi, pa rok teče od 15. februara. Prema njegovim rečima do ponoći vlada mora da se izabere, odnosno izglasa, a nije dovoljno da samo počne rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari