Tadić: Laganje nije dijalog 1Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da Aleksandar Vučić sve i da hoće više nije u stanju da kaže elementarnu istinu i ne samo da objavljuje pogrešno tumačenje njegovih izjava iz intervjua, već to naziva učestvovanjem u dijalogu.

Laž je da se zalažem da Kosovo dobije stolicu u UN, a istina je da sam rekao da mi se čini da bih na Vučićevom mestu, u okolnostima kada Kosovo nakon potpisanog Briselskog sporazuma klizi prema nezavisnosti, razmislio čak i o tome, kao i o nekim drugim međurešenjima, u svrhu izbegavanja čina formalnog priznanja, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, taj čin je, nažalost, sve izvesniji, jer nakon kosovske politike ove vlasti ostaje nam samo da spašavamo ono što se još spasiti može.

Dakle, to što bi danas možda trebalo razmotriti i takvo rešnje je posledica Vučićeve kosovske politike, pa je krajnje licemerno da se on pita zašto to danas pominjem, a nisam to učinio tokom mog predsedničkog mandata, rekao je Tadić.

A nisam, dodo je, zato što nikada Srbiju ne bih doveo u ovu situaciju i zato što sam tačno znao gde su crvene linije kosovske politike, koje sam otvoreno izložio svojim međunarodnim sagovornicima.

Tadić smatra da bi Vučić trebalo da preuzme odgovornost za to što je vodio kosovsku politiku u pravcu smanjivanja opcija za očuvanje srpskih interesa, a ne da deli lekcije o hrabrosti.

Posebno je licemerno što deli lekcije o hrabrosti za ono za šta je do juče njegova stranka upućivala kletve i pretnje smrću. Ono što Vučić danas naziva hrabrošću, do juče je zvao izdajom, a došao je na vlast obećavajući da će poništiti sve što je bivša vlast ispregovarala sa Prištinom, podsetio je Tadić.

On je objasnio da u vreme kada je bio predsednik nije razmišljao o stolici u UN kao o rešenju, jer nije vodio politiku koja sužava, već proširuje manevarski prostor za srpsku stranu, i to bez ugrožavanja procesa evrointegracija.

Predsednik SDS podseća da njegov plan plan o četiri tačke, koji je izneo 2011, kada su počeli pregovori sa Prištinom, obezbeđuje sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast za sever Kosova, a personalnu autonomiju za Srbe koji žive južno od Ibra, a ne prihvatanje pravnog sistema nezavisnog Kosova, što je osnova Vučićevog i Dačićevog Briselskog sporazuma.

Pored toga, dodao je, plan uspostavlja i pravnu nadležnost Srpske pravoslavne crkve nad našim manastirima i zaštitu imovine Srbije.

Pošto je nakon Briselskog sporazuma većina članica Ujedinjenih nacija priznala nezavisnost Kosova i pošto se Ustav i zakoni Srbije od dolaska SNS na vlast ne primenjuju ni na severu Kosovu, danas smo se našli u novoj političkoj realnosti, za koju odgovornost snose oni koji su je kreirali, a ne oni koji je konstatuju, zaključio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari