Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče, prilikom obilaska vojne baze Cvore kod Preševa, da ga ne zanima kako će njegove izjave o Kosovu uticati na predizbornu kampanju Demokratske stranke i objasnio da nema pravo i da ne želi da laže.
Tadić je, odogovarajući na pitanje FONETA da li njegov iskren stav prema rešavanju statusa Kosova i Metohije može da utiče na broj glasova Demokratske stranke na parlamentarnim izborima, rekao da nema pravo i da ne želi da laže.

Srpski vojnici među najboljima u Evropi

Tadić je vojnicima i oficirima u vojnoj bazi Cvore čestitao Novu godinu naglasivši da Srbija bez vojske ne može postojati i da veruje da su srpski vojnici među najboljima u Evropi.

– Došao sam da vas pozdravim u ime građana Srbije zato što se u opštinama Bujanovac i Preševo obavljaju trenutno najteži borbeni zadaci koji se izvršavaju u miru. Oficirski kadar je tema kojoj će se u budućnosti posvećivati najveća pažnja jer samo dobro obučeni oficiri i dobro opremljena vojska mogu biti garant za bezbednost naše zemlje, rekao je Tadić.

Upitan da li Vlada Srbije ima planova za bolje funkcionisanje Koordinacionog tela za jug Srbije, Tadić je odgovorio da će se o funkcionisanju Koordinacionog tela govoriti mnogo više posle izbora. „Današnja poseta ovom regionu ima za cilj posvećivanje pažnje Vojsci. Moja sledeća poseta biće namenjena civilnim institucijama u Bujanovcu i Preševu“, rekao je predsednik Srbije.

– Mene iznenađuju izjave nekih političara da time što govorim o Kosovu uznemiravam javnost. Nemam pravo da lažem, a mislim da oni na taj način sami sebe obmanjuju, naglasio je Tadić. Prema njegovim rečima, jedina pretpostavka da se sačuva Kosovo jeste da se jasno definišu interesi i da znate šta treba da radite.

Tadić čestitao predsednicima Rumunije i Bugarske

Beograd – Predsednik Srbije Boris Tadić telefonom je razgovarao sa predsednicima Bugarske i Rumunije, koje su od 1. januara članice Evropske unije. Tadić je rekao da se čuo telefonom sa predsednikom Bugarske Georgijem Prvanovim i predsednikom i premijerom Rumunije Trajanom Baseskuom i Kalinom Popeskuom Taričeanuom, i da im je čestitao Novu godinu. Tadić je novinarima na zabavnoj-humanitarnoj manifestaciji „Ulica otvorenog srca“ u Beogradu rekao da je bugarskog i rumunske zvaničnike pitao „Kako je?“, a da su mu oni odgovorili da ne osećaju neke dramatične promene, ali da već sutra hoće. Predsednik Srbije je naglasio da će „rumunski prijatelji“ u narednih sedam godina dobiti 32 milijarde dolara za poboljšanje života.

– U Srbiji neki političari kažu da neće ni da razmišljaju o tome. Ja moram, na žalost, da razmišljam o svemu i o najgorem i o najboljem, jer nisam tu da maštam, nego da obavljam posao, objasnio je Tadić.
Predsednik Srbije je istakao da se političari koji, povodom Kosova, ne razmišljaju o svim mogućnostima – ne ponašaju dovoljno ozbiljno. „A situacija je isuviše ozbiljna“, zaključio je Tadić.
Predsednik Srbije je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnika Zdravka Ponoša i komandatna kopnenih snaga Mladena Ćirkovića obišao vojnu bazu Cvore, koja se nalazi u blizini granice sa Makedonijom i administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, šest kilometara severno od Preševa. To je jedna od 11 baza kontejnerskog tipa u zoni odgovornosti 78. motorizovane brigade.