Tadić je, istina, izjavio da se spoljnopolitički prioriteti u 2012. neće menjati, ali istovremeno oslanjanje o Brisel, Moskvu, Peking i Vašington pri njihovom ostvarenju, na jučerašnjoj ambasadorskoj konferenciji nije bilo pomenuto, za razliku od prethodne četiri godine.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, za Danas potvrđuje da je „vidan izostanak četiri stuba spoljne politike“. Nabrojani prioriteti su, kaže ona, veoma pozitivni, ali je pitanje koliko su, ukoliko se bude sledila strategija iz prethodne godine, oni zajedno održivi“.

– Ukoliko se zadrži isti kurs, pogotovo u odnosu prema Kosovu i EU, pitanje je da li postoji mogućnost da se ti prioriteti ostvare, jer način na koji se pristupalo pregovorima u vezi s Kosovom očigledno nije dao adekvatne rezultate – objašnjava Joksimović.

Prema njenoj oceni, Tadićev izraženi optimizam u vezi s dobijanjem datuma početka pregovora je veoma pozitivan i dobro je da Srbija i dalje teži što bržem članstvu u EU.

– Međutim, neophodno je da Beograd u svojoj dosadašnjoj politici pronađe način na koji je moguće da sve ciljeve koje je sebi postavio pomiri i da ih dovede u ravnotežu. Čini mi se da u poslednjem intervjuu predsednika Tadića, koji je dao u Dečanima, postoji mekša retorika vezana za neka ključna pitanja oko Kosova, tako da je moguće da će u pristupu doći do promene, koja bi dovela do toga da se ciljevi ostvare – navodi Joksimović.

Naša sagovornica ukazuje i na poslednje istraživanje javnog mnjenja, koje je uradila vladina Kancelarija za evropske integracije, koje pokazuje da građani Srbije odgovornost za korake ka EU vide pre svega u Beogradu.

Vladimir Pavićević, nastavnik na Fakultetu političkih nauka, za Danas kaže da to što se u ovom trenutku na pominju četiri stuba spoljne politike ne znači da se na njih zaboravilo, jer je i sam Tadić poručio da se prioriteti ne menjaju.

– Razumno je da se menja politika koja ne daje rezultate, odnosno koja ne rešava probleme. Udarili smo u zid i sada treba pokušati da se taj zid izbegne. Ono što bi u ovom trenutku bilo razumno jeste definisanje evropskih integracija Srbije kao apsolutnog i jedinog prioriteta, u sklopu kojeg treba raditi na regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima, nalaženju rešenja za učešće predstavnika Kosova u regionalnim organizacijama i ugovorima – objašnjava Pavićević. On dodaje da odmah treba iskoristiti priliku i za navođenje „drugog cilja, a to moraju biti atlanske integracije“.