Tadić: Nikolićeve izjave skupe predstave za javnost 1Foto: www.mc.rs

Predsednik Tomislav Nikolić nastavlja da svojim izjavama podiže tenziju u odnosima Srbije i Kosova, optužujući EU da radi protiv Beograda a u korist Prištine, pominjući ratove i sva sredstva odbrane.

Dok premijer Aleksandar Vučić spušta ton, predsednik se oglašava svaki put kada se Beograd i Priština nađu na suprotnim stranama nekog otvorenog pitanja.

Ovaj put, nakon što je kosovska skupština usvojila zakon prema kojem je kombinat Trepča u njenom vlasništvu, Nikolić iz Sankt Peterburga poručuje da je vreme da se sazna šta Brisel misli o otimanju imovine, dodavši da je na zapadu, „u svetu liberalnog kapitalizma koji je i Srbija prihvatila, svojina neprikosnovena i da se čak i ratovi vode kada neko želi da otme teritoriju ili imovinu i svojinu neke države“. Prethodno je konstatovao da su odnosi Beograda i Prištine trenutno na najnižoj mogućoj lestvici i da napad prištinske administracije na srpsku imovinu na KiM može da se završi dogovorom, „ali može da se završi i jako loše jer smo mi spremni da odgovorimo na svaki način“. „Kako se Albanci budu ponašali u budućnosti, mi ćemo tako da odgovorimo i neka ne računaju na to da mogu da se sa nama igraju ili da će nas neko ponovo bombardovati“, rekao je Nikolić.

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS, za Danas kaže da je to samo još jedna u nizu populističkih besmislica, na kakve nas je Nikolić već navikao.

– Svakako da je takva izjava namenjena predstavi za domaću javnost, baš kao i njihova navodna iznenađenost situacijom sa Trepčom. Međutim, takve predstave mogu skupo da nas koštaju. Ovo je vlast neodgovornog populizma i lažnog patriotizma, spremna na sve zarad zadržavanja rejtinga i vlasti. Cenu toga će plaćati ne samo njihovi obmanuti glasači, već nažalost i svi građani Srbije. Baš kao što cenu međunarodnog aplauza plaćaju i elementarnim srpskim interesima na KiM, kao što je imovina. Dakle, ovde se radi ne samo o opasnim i neodgovornim izjavama, već i o vrhunskom licemerju. Oni koji nisu uspeli da sačuvaju ni ono što se moglo sačuvati na KiM, trebalo bi da ponesu istorijsku odgovornost, umesto što pokušavaju da je prikriju ovakvim licemernim izjavama – naveo je Tadić.

Iz LDP su poručili da Nikolićeva izjava, kako spor oko Trepče „može da se završi i jako loše jer smo mi spremni da odgovorimo na svaki način“, prepuna je neodgovornosti i još jednom dokazuje da u svakom trenutku on unosi nestabilnost u politički život Srbije, zbog čega mora biti shvaćen krajnje ozbiljno i sa punom pažnjom.

Milić: U DJB nisu pročitali naš predlog

Očigledno je da u pokretu DJB nisu pažljivo pročitali rezoluciju o Kosovu koju smo kao poslanička grupa uputili u skupštinsku proceduru, kaže Nenad Milić, zamenik predsednika LDP za Danas, reagujući na stav poslanika DJB da se izjašnjavaju samo o „predlozima prave opozicije“.

– Pitanje evropske budućnosti Srbije i položaja srpskog naroda na Kosovu su suviše ozbiljna da bi bila predmet političkog prepucavanja. Umesto „radikalskog“ načina etiketiranja opozicionih partija, a naročito LDP, DJB treba da konačno iznese svoje političke odgovore na važne društvene teme koje su od suštinskog značaja za život građana, smatra Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari