Tadić očekuje više mera kontrole u predlogu evroparlamentaraca o izbornim uslovima 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić danas je rekao da od evropskih parlamentaraca koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima očekuje da koriguju svoj predlog kako bi bio „više efektivan i sa više konkretnih mera kontrole“.

„Očekujem da koriguju svoj predlog u skladu sa našim sugestijama“, rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima Nove stranke i Građanskog demokratskog foruma.

On je, upitan o očekivanjima od predstojećeg sastnaka sa evroparlamentarcima, najavljenog za 17. i 18. septembar u Beogradu, ukazao i na veliki značaj njihovog angažovanja u vezi  uloge OEBS-a  u kontroli izbornog procesa u Srbiji.

„Očekujemo da taj predlog bude više efektivan, da se više konkretnih  mera za kontrolu unesu u njihov predlog i to je naše htenje, a tražimo od njih da stanu iza stava da OEBS mora da bude konstantno prisutan  da bi se poštovala ljudska prava i sve ostalo ( u vezi izbora) u Srbiji,“, rekao je Tadić.

On je napomenuo i da je dobro što je grupacija  stranaka oko Dragana Đilasa izašla sa platformom u vezi izbornih uslova.

„Nemamo problem da ih prihvatimo jer najveći broj rešenja su zapravo naša, iz (platforme s početka godine)“, rekao je Tadić koji je ponovo apelovao na jedinstvo „stvarne opozicije“.

Konferenci za novinare, kako je rečeno na početku, prisustvuju i predstavnici Demokrata Srbije,  kao i organizacija Tolerancija Srbije i Kancelarija za lokalne i inovativne politike.

Tadić: Merkel i Nemačka znaju da Vučić ruši demokratiju, žmure zbog Kosova

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je danas rekao da svi građani Srbije koji nisu pod dejstvom propagadne državnih i privatnih medija u nadležnosti Srpske napredne stranke (SNS) znaju da ih predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i njegovo režim „lažu svaki dan“.

Tadić , koji je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) je na konferenciji za novinare tako odgovorio na pitanje novinara šta je očekivao od nedavne posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel.

„Nisam ništa očekivao od posete Merkel, samo sam konstatovao da želim da vidim kakva će biti njena reakcija i da li će ona dati podršku slamanju demokratije i nezavisnih institucija, a što čini Vučić ili će konačno prvi put reći šta stvarno misli o tome „, rekao je on.

Tadić je, u tom kontekstu naveo da nemačke institucije „odlično znaju koji je nivo kriminalizacije Srbije.“

„Odlično znaju šta se desilo sa navijačkim grupama i kako su one transformisane od  batinaških falangi SNS u ubice, koljace i kriminalce međunardnog ranga“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, nemačke institucije odlično znaju i na koji način se dešavaju izborne radnje u Srbiji.

„Nemačke institucije su do sada žmurile  na tu činjenicu želeći da pruže Vučiću šansu da bude kooperativan na temi Kosova i Metohije“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, proces u vezi Kosova i Metohije je zaustavljen kao i evropske integracije Srbije.

Dodao je da su srušene i sve demokratske institucije koje su, kako je rekao, teškom muke uspostavljane posle 5. oktobra 2000.

„Merkel je rekla da ima poverenja u Vučića zato što donosi stabilnost i ispunjava obećanja …svaki građanin Srbije koji nije pod dejstvom propagadnde  držjavatnih medija i privatnih u nadležnosti SNS odlično zna da ih Vučić i njegov režim lažu svaki dan“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, to govori da „imamo ozbiljan problem“.

„Na konferenciji za novinare (Merkel i Vučića) su sprečeni novinari nezavisnih medija da postave pitanje čime je srušila u praksi vrednost za koje stoji da su vrednosti EU – sloboda štampe, sloboda novinarstva, sloboda mišljenja, a da ne govorimo o drugim aspektima u vezi načina vladanja Vučića“. rekao je on .

Tadić je rekao da će u narednim danim, „izlaziti u javnost“ i na međunarodnim forumima o svemu što se desilio u Beogradu, te izrazio nadu da će u političkom životu Nemačke doći do promena.