TADIĆ: Boris Tadić je izneo očekivanja da će Srbija nastaviti i ubrzati napore da se prevaziđu prepreke za rešavanje konkretnih problema izbeglih i raseljenih, pre svega kroz integraciju ili povratak.
Đuro Trkulja, predsednik organizacije „Trkulja i saradnici“ rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da će, ako se utvrdi postojanje dokumenta o preuzimanju imovine koji su potpisali premijeri Srbije i Republike Hrvatske Vojislav Koštunica i Ivo Sanader, isti dan biti podneta tužba za veleizdaju protiv Koštunice na bazi najgrubljeg kršenja Ustava RS.
Dragan Sekulović, predsednik Upravnog odbora Centra za komunikaciju Pravda potvrdio je da će izbegla i prognana lica srpske nacionalnosti iz Hrvatske podići tužbu protiv države Srbije zbog učešća u etničkom čišćenju i izdaji naroda tokom akcije Oluja.
– Vreme deklaracija, rezolucija, parastosa, sveća i nepostojećih saopštenja, koja gutaju budžetske pare tipa asocijacija, zajednica, saveza, koordinacija i sličnih prodavanja magle i paučine, nakon 16 godina, kada je već veliki deo ljudi umro, za nas je definitivno završeno – naglasio je on
Sekulović je objasnio da su nekoliko dana pre napada hrvatskih snaga po naređenju Franka Simatovića srpske snage demontirale raketni sistem odbrane republike srpske krajine, dislocirane su rakete zvane „krmače“, smenjen je ratni komandant Celeketić, a postavljen general Mrkšić, specijalista za evakuaciju stanovništva, kao i da su hrvatske snage imale kompletan raspored minskih polja koja su štitila RSK. On je istakao da se podrazumeva i tužba protiv Republike Hrvatske i da će se, ako treba ići do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.
Predsednik Regionalnog odbora za pomoć izbeglicama Vojvodine Radenko Popić rekao je da su izbeglička udruženja obnovila zahtev da se smeni republički komesar za izbeglice Dragiša Dabetić i njegov zamenik Nikola Vukojević. On je dodao da je prvi zahtev za smenu Dabetića upućen 2005, nakon isključenja struje i grejanja u izbegličkom domu Planum.
Prema Popićevim rečima, izbeglička udruženja predlažu da se na čelu Komesarijata za izbeglice postavi predsednik Udruženja za pomoć izbeglim i prognanim licima u Srbiji Milorad Muratović, a Dragan Sekulović za njegovog zamenika.