Tadić: Odluka o Đilasu tek posle razgovora sa svima 1Boris Tadić Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Odluku o podršci listi na čelu sa Draganom Đilasom, kao kandidatom za gradonačelnika, Socijaldemokratska stranka doneće tek kad obavi razgovore sa svim akterima.

Svoj stav ću izneti kada za to dođe vreme. Da bi se to desilo mora se sprovesti normalna procedura i normalni razgovori u opoziciji. Ja ne smatram da je dobro da se ljudi sami kandiduju pa da onda traže podršku. Normalna procedura je dogovor u opozicionim strankama, dogovor o kandidatu i onda zajednički blok, rekao je Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da opozicija danas ima „opasnog protivnika“.

On smatra da se upravo zbog takvog opasnog protivnika treba osloniti na one retke pobede iz prošlosti, zbog čega će, kako je naveo, svoje iskustvo podeliti sa Đilasom, ali i svima koji žele da se kandiduju na izborima.

Tadić je naveo i da ne želi da učestvuje u pogrešnim procedurama koje smanjuju šansu da se pobedi ovaj režim i dodao da je njegova obaveza da doprinose pobedi, a ne tiražu štampanim izdanjima medija i čitanosti, odnosno gledanosti televizije.

Na ponovljeno pitanje o podršci Ðilasu, Tadić je odgovorio da će razgovarati i o tome, za razliku od drugih, a javnost obavestiti tek kada obavi razgovore sa svim akterima u političkom procesu.

„Te razgovore još nisam obavio“, rekao je lider SDS, potvrđujući da je Đilas zaista o njemu širio priče da je u dogovoru sa Vučićem, ali je naveo da on nema pravo na lični odnos i da je njegova obaveza da sve što je lično stavi u drugi plan.

Lider SDS objasnio je i da stranku nije osnovao da bi podržavao Aleksandra Vučića ili Tomislava Nikolića već da zaštiti onaj deo biračkog tela koji nije pokazao volju da glasa za stranku koju je tada vodio Ðilas. Izrazio je nadu da će opozicija uspeti da se dogovori i dodao da on godinama kandiduje upravo takvo rešenje.

Tadić je poručio da će SDS podržati kandidata za gradonačelnika Beograda koji bude pokazao sposobnost da se bori protiv organizovanog kriminala koji uništava same temelje društva. On je ocenio da se na izborima odlučuje i o prirodi društva, a kako je naveo uzroke duboke kriminalizacije društva on vidi u tome što su Srpska naprtedna stranka i tadašnji predsednik Srbije 2013. godine amnestirali oko 4.000 zatvorenika, među kojima su Nikola Valić, jedan od vođa navijača, silovatelj i ubica Milovan Mišić, lekar Gojko Lalić, osuđen za korupciju.

Lider SDS je ocenio da ni na jednom polju borbe protiv kriminala i korupcije od 2012. godine nije bilo ozbiljnih poteza, pa se tako i događaju obračuni na ulicama kao pre 2000. godine, dok postupci pred sudovima zastarevaju. Nijedan vođa kriminalnog klana poslednjih pet godina nije uhapšen i pitanje je zbog čega su se dvojica poripadnika Šarićevog klana dobrovoljno predali.

„Predali su se jer imaju poverenja u Vučićev sistem i jer vide kako teče proces protiv Šarića. U vreme kada sam ja bio predsednik vođe kriminalnih grupa bežali su iz zemlje“, rekao je Tadić koji je ocenio i da je nasilje na stadionu „Partizana“ samo manifestacija borbe za tržište prodaje narkotika, a nikako za prevlast pesama na stadionu.

Kada imate agresivce na vlasti, ne možete imati mirno i normalno društvo, zaključio je Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari