Posle sahrane policajca Vladimira Grandića, koji je ubijen u obračunu sa pljačkašima, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će organizovani kriminal u Srbiji biti uništen. On je izjavio da svaki građanin u Srbiji treba ubijenom policajcu da oda počast „zato što je svakog građanina svojim delom branio“.

„Država je odbranjena u ovom činu, ali Vladimir Grandić nije odbranio svoj život. Postoje jasni pokazatelji da je ova banda kriminalaca, taj ljudski talog, bio povezan sa kriminalnom grupom iz Valjeva koja je nedavno pohapšena, što nedvosmisleno pokazuje da se kriminalci udružuju i stvaraju vlastitu mrežu i napadaju ljude i državu“, rekao je Tadić novinarima. „Država ima svoje crvene linije i one su jasno postavljene. Mogu da kažem da ce organizovani kriminal biti uništen i od toga nećemo odustati ni policija, ni sve druge bezbednosne strukture, ni Vlada Srbije, ni ja kao njen predsednik“, poručio je Tadić. Dodao je da ako „to ne uradimo danas, organizovani kriminal upravljaće životima naše dece u budućnosti“.

„Niko nema prava da napada policiju. Svako ko napada policiju, puca u državu i puca u svakog čoveka u ovoj zemlji i svaki takav čovek dobiće odgovor države. Svako ko poziva na napad na državu poziva na napad na svakog čoveka u ovoj zemlji“, ocenio je predsednik.

Kako je rekao, „imamo obavezu da razvrgnemo vezu kriminala i svih delova ovog društva uključujući i samu državu jer u svakom delu ovoga društva postoje i ljudi koji su povezani sa kriminalom“.

„Ponavljam, organizovani kriminal u Srbiji bice uništen. To je sve što imam da kažem i u ime građana Srbije još jednom da se zahvalim Vladimiru Grandiću, njegovoj porodici, bratu, majci i da poručim da ce o njegovom nerođenom detetu brinuti država. To je naša obaveza“, kazao je Tadić.

Pre sahrane održana je komemoracija sa koje je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio „oštar obračun“ sa organizovanim kriminalnim grupama u Srbiji. Dačićje rekao da prvi rezultati istrage pokazuju da je pištoj kojim je ubijen Grandić, pripadao valjevskoj kriminalnoj grupi. On je naveo da je od početka 1990-ih godina poginulo blizu 1.000 policajaca i založio se za podizanje „barem jednog spomenika zahvalnosti“ za sve policajce koji su živote izgubili na dužnosti.

Dačićje rekao i da je ubijeni policajac učinio nešto što mnogi ne bi: „Sam se suprotstavio četvorici pljačkaša i teško ranjen, uspeo je da izvuče dvojicu iz auta“, kazao je ministar.

Grandićev komandir Željko Čavić rekao je da je pokojni Grandić besprekorno radio svoj posao. „Nažalost, i njegov otac je, kada je njemu bilo samo osam godina, tragično nastradao, takođe na dužnosti kao saobraćajni policajac u Beogradu“, podsetio je on. Komemoraciji su, pored porodice, prisustvovali i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, potpredsednik SPS Dušan Bajatović, predsednik JS Dragan Marković i druge javne ličnosti. Sahrani je prisustvovalo oko 2.000 ljudi, medu kojima je bilo mnogo onih u policijskim i vojnim uniformama. Prisustvovao je ipredsednik Tadić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, ministar policije i zamenik premijera Dačić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, te pokrajinski i gradski funkcioneri. Na sahranu su u kolonama došli i motoraši iz nekoliko moto klubova iz cele Vojvodine i Srbije. Vladimir Grandić trebalo je da se oženi idućeg meseca, a verenica Tamara je u drugom stanju.

Zahtev da se kazne ubice

Beograd – Policijski sindikat Nezavisnost zatražio je juče od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da svojim položajem, autoritetom i uticajem preduzme sve mere da se ubice policajca Vladimira Grandića najoštrije osude. „A ne kao u slučaju pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića od huligana Uroša Mišića, gde je Vrhovni sud poništio prvostepenu presudu i stao u zaštitu kriminalaca i monstruma, ili u slučaju policajca Miljana Raičevića, koji je javno i medijski linčovan i pre suđenja osuđen od laičke javnosti“, navodi se u saopštenju. Policijski sindikat „Nezavisnost“ je zatražio od Dačića da odgovori koliko još porodica policijskih službenika treba da „bude zavijeno u crno“ da bi stao u zaštitu svih policajaca, na šta je po zakonu obavezan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari