Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmejerom da je za Srbiju neprihvatljiv bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova i Metohije. Tadić i Štajnmejer su u švajcarskom gradu Askoni razgovorali o nastavku pregovora o Kosovu i Metohiji kao i o predstojećoj poseti pregovaračke trojke Beogradu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmejerom da je za Srbiju neprihvatljiv bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova i Metohije. Tadić i Štajnmejer su u švajcarskom gradu Askoni razgovorali o nastavku pregovora o Kosovu i Metohiji kao i o predstojećoj poseti pregovaračke trojke Beogradu. Predsednik Srbije je rekao da je sa trojicom pregovarača Kontakt grupe koji dolaze u Beograd potrebno definisati formu i način nove runde pregovora.

Tadiću uručena Evropska nagrada za političku kulturu

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću preksinoć je u Lokarnu, u Švajcarskoj, uručena Evropska nagrada za političku kulturu. Nagradu je dodelila švajcarska fondacija „Hans Ringije“ izdavačke kuće „Ringije“, najveća u Švajcarskoj. Obrazloženje odluke da ove godine bude nagrađen predsednik Tadić dao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Tadić je zahvalio na nagradi, ocenivši da mu je „ukazana čast kao čoveku duboko posvećenom napretku evropskih vrednosti u delu Evrope koji još nije integrisan u EU“.

– Nagradili ste svakog građanina Srbije i ohrabrili nas da nastavimo da unapređujemo vrednosti koje svi delimo – rekao je predsednik Srbije.

Evropska nagrada za političku kulturu ima i novčani deo od 50.000 evra koji će predsednik Tadić dati u humanitarne svrhe, za opremanje porodilišta u Gračanici. Od tih sredstava biće nabavljeni pokretni inkubator za bebe, aparat za anesteziju i aparat za ultrazvuk.

– Moramo pregovore u kvalitativnom smislu unaprediti, jer prethodni pregovori koji su vođeni od strane Martija Ahtisarija nisu dali rezultate. Da bismo došli do kompromisnog, uzajamno prihvatljivog rešenja za KIM moramo imati kvalitetne i dobro pripremljene pregovore – rekao je on.
Prema njegovim rečima, Beograd je spreman za svaki drugi kompromis koji ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Tadić je novinarima nakon razgovora rekao da novi prostor za pregovore predstavlja novu šansu za Srbiju, ocenjujući da su „teški dani pred nama i da još nismo završili posao“. On je podsetio da je većina zemalja, kada su počeli pregovori o statusu Kosova u Beču, imala u izgledu nezavisnost Kosova kao rešenje, ali da je situacija danas drugačija.
– Pored Rusije čiji stav veoma cenim, naš interes je da Kosovo i Metohiju branimo podrškom i drugih zemalja. U tom smislu naša diplomatija će u narednom periodu snažnim argumentima pokušati da obezbedi podršku i zemalja članica EU. Pokušaće argumentima da objasni našu poziciju ponovo i SAD – istakao je on.
Predsednik Srbije juče se sastao i sa predsednicom Švajcarske Mišel Kalmi-Rej i u tom razgovoru su dominirali različiti stavovi o rešenju statusa Kosova. Tadić je i tada ponovio da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost južne pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari