Tadić ponovo zove opozicionare 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Nova stranka Arisa Movsesijana i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića uputile su u petak poziv svim opozicionim strankama i pokretima na sastanak na kome bi se dogovorila zajednička platforma za novi krug razgovora sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima.

U saopštenju Nove stranke navodi se da je zakazan za utorak, 26. januar, u prostorijama njihove centrale u Beogradu.

Kao što je i ranije saopštio SDS, ove dve stranke smatraju da su se time što su im poslali svoju platfformu za dijalog koju su zajednički napisali DS Zorana Lutovca, SSP Dragana Đilasa, PSG Pavla Grbovića i Porket za Preokret Janka Veselinova, odazvali njihovom javnom pozivu za „izradu zajedničke platforme za dijalog, pod pokroviteljstvom EU“.

„Nova i SDS smatraju da je neophodno da u dijalogu nastupimo sa jedinstvenom platformom i time pokažemo ozbiljnost i odgovornost pred svojim glasačima i simpatizerima, ali i sposobnost dogovora i kreiranja zajedničkih zahteva“.

Podsetimo, u septembru su SDS i Nova održale krug sastanaka kome se nisu odazvali tadašnji predstavnici bojkot bloka UOPS (u kome su bili SSP, DS dok je PSG van ove grupacije kao učesnik izbora).

Učestvovali su i Inicijativa Ne davimo Beograd i udruženje Jedan od pet miliona, ali i DSS Miloša Jovanovića.

Oni su potom predali zajedničke zahteve RTS-u i RTV-u i bili primljeni kod rukovodećih ljudi ovih javnih servisa, da bi uskoro u program televizije bile uvršrene debatne emisije Reč na reč, kakve se u vode u vreme izbora i u saradnji sa CeSiD-om.

Danas se oglasila i Inicijativa NDB saopštenjem iz koga se može zaključiti da podržava Platformu DS, SSP i PSG.

Inicijativa je predlagačima „Platforme za pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o uslovima za slobodne i poštene izbore“ uputila svoje komentare, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da NDB načelno podržava platformu.

Sa druge strane Miloš Jovanović iz DSS insistira da stranci ne mogu da budu posrednici u pregovorima vlasti i opozicije u Srbiji.

Iz DSS je najavljeno da će on danas (subota) predati na pisarnici parlamenta predlog zakona o neutralnosti Srbije.

Lider bojkot stranke Dveri Boško Obradović, koji je bio u ugašenom SZS ali ne i u UOPS-u optužio je danas predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da opstruira dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima i dodao da od njega ni posle tri nedelje nije dobio nikakav odgovor na zahtev za prijem i početak konsultacija.

On je rekao da je potvrda o ulozi Dačića stigla i iz Evropskog parlamenta, nakon što je posrednička delegacija EP potvrdila spremnost da otpočne dijalog.

„Ali naša vlast očito nije zainteresovana za to i na svaki način pokušava da odloži početak dijaloga. Nema sumnje da je dijalog jedini način da izađemo iz aktuelne političke krize“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari