Predsednik Srbije Boris Tadić odbio je juče u ime Srbije, pred Savetom bezbednosti UN, predlog rekonfiguracije Unmika koji je ponudio Ban Ki Mun, generalni sekretar UN. SB UN juče je raspravljao o Banovom predlogu, u skladu s kojim se očekivalo i najavljeno imenovanje novog šefa Unmika.

Predsednik Srbije Boris Tadić odbio je juče u ime Srbije, pred Savetom bezbednosti UN, predlog rekonfiguracije Unmika koji je ponudio Ban Ki Mun, generalni sekretar UN. SB UN juče je raspravljao o Banovom predlogu, u skladu s kojim se očekivalo i najavljeno imenovanje novog šefa Unmika. U uvodnom izlaganju Ban Ki Mun naglasio je da su UN „zauzele strogo neutralan stav kad se radi o statusu Kosova i Unmku“. Rezolucuja 1244, kako je objasnio Ban, „predstavlja pravni okvir za mandat Unmika i ostaje na snazi dok SB ne donese drugačije rešenje“. Ban je ukazao da je „Unmik imao velike teškoće, jer su, posle proglašenja Ustava Kosova 15. juna, ovlašćenja misije UN preuzele vlasti u Prištini, a Beograd je izrazio neslaganje sa tim“, prenose agencije.

Rikerov nemar od 426 miliona evra

– Tadić je juče upozorio SB UN da bi nedavnom izvršnom odlukom Joahima Rikera, odlazećeg šefa Unmika, više od 426 miliona evra UN moglo da nelegalno pripadnu vlastima u Prištini. Prema Tadićevim rečima, radi se o „sredstvima sa namenskog računa UN koja su predviđena za saniranje posledica otpuštanja radnika, uglavnom kosovskih Srba, ali i za srpska preduzeća privatizovana u sumnjivim procesima koje vodi Kosovska poverilačka agencija“. On je Rikerovo ponašanje nazvao „nemarom“ i apelovao na UN da „odmah preduzmu sve neophodne mere i garantuju da će novac biti namenski korišćen“.

– Sve to stvorilo je duboku i tešku realnost, u kojoj Unmik ne može kao ranije da izvršava većinu svojih zadataka – rekao je Ban, napominjući da je „Kosovo jedan od najvećih izazova u njegovoj 40. godišnjoj diplomatskoj karijeri“.
Iako je Ban Ki Mun naglasio da „njegov predlog o rekonfiguraciji Unmika predstavlja način da se očuva kredibilitet UN i kredibilitet svih zemalja članica“, Boris Tadić je „uzvratio“ da „Republika Srbija smatra da predloženi pravac delovanja ne vodi do kompromisnog rešenja za budući status južne srpske pokrajine“.
– Zbog toga ne možemo da prihvatimo Izveštaj generalnog sekretara. Sve dok se ne završi proces određivanja budućeg statusa KIM koji je predviđen Rezolucijom 1244, međunarodna zajednica predvođena UN mora da zadrži svoju centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na KIM – poručio je Tadić na jučerašnjoj sednici SB UN.
Tadić je istakao da „jedino SB može doneti odluku o rekonfiguraciji Unmika“ i da je „SB jedina institucija koja ima ovlašćenje da legitimno menja sastav međunarodnog prisustva na KIM“. On je rekao da je Beograd „saglasan da šest tema koje se pominju – policija, sudstvo, carina, saobraćaj, infrastruktura, granice i kulturno nasleđe – iziskuju posebnu pažnju“ i da je „Srbija spremna za suštinski dijalog u okviru UN“.
On je ukazao i na zabrinjavajuće „uzurpiranje mandata Unmika od strane prištinskih vlasti“, ali i ništa manje zabrinjavajuću činjenicu da Ban Ki Munov izveštaj „daje utisak prećutnog prihvatanja kršenja Rezolucije 1244“. Tadić je ocenio da „neke uticajne zemlje, zanemarujući međunarodno pravo, pokušavaju da zadovolje interese etničke grupe koja je kroz pretnju nasiljem tražila ispunjenje svojih maksimalističkim zahteva“.
– To nije prihvatljiv način za rešavanje problema. Međunarodni mir i bezbednost mogu se učvrstiti samo kroz dijalog, sporazum i poštovanje prava, a nikako nametanjem rešenja, prisilom i pretnjama – naglasio je Tadić.
– Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nastavićemo da radimo u pravcu pronalaženja legalnog puta kojim se mogu premostiti razlike, približiti suprotstavljeni stavovi i pronaći kompromisno rešenje kojim će se rešiti istorijski sukob Srba i Albanaca. Nova vlada Srbije nastaviće jedinstvenu državnu politiku odbrane integriteta zemlje i put učlanjenja u EU – poručio je predsenik Srbije juče u SB UN.
Jučerašnja sednica SB UN bila je otvorena za javnost, a njoj je prisustvovao i Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova. Iz Vlade Srbije uoči sadnice saopšteno je da Sejdiui prisustvuje raspravi u SB kao privatno lice, dok iz Prištine najavljeno da će on govoriti „u svojstvu predsednika Republike Kosovo“. Prema rečima, Vuka Jeremića, šefa srpske diplomatije, „usvojena je primedba Srbije, zbog koje je Sejdiu govorio u svojstvu privatnog lica koje može da doprinese debati, a na poziv predsedavajućeg“. Tokom juna SB UN predsedavaju SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari