Svaki građanin Kosova ima pravo da sam donese odluku o tome da li će učestvovati na tamošnjim parlamentarnim izborima ili ne – rečeno je Danasu u kabinetu Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

U kabinetu Eštonove juče su istakli da je „za sada to sve što mogu da kažu u vezi učešća Srba na kosovskim izborima“, koje je vlast u Prištini zakazala za 12. decembar. Prethodno, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je novinarima u Beogradu da je „dobro da građani učestvuju na izborima, jer tako mogu da odlučuju o svojoj sudbini“.

Čini se da državni vrh u Beogradu ovim povodom ima nešto drugačiju politiku od Brisela. „Predsednik Boris Tadić ima identičan stav kao i Vlada Srbije o izlasku Srba na kosovske izbore i svakako ih neće pozvati da na njima učestvuju“, rečeno je Danasu u predsednikovom kabinetu.

Vlada Srbije je juče prepodne, samo dan pre isteka roka za predaju izbornih lista Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini, održala telefonsku sednicu na kojoj je donela odluku da ne pozove pripadnike srpske zajednice da učestvuju na izborima. Za to se još nisu stekli uslovi, saopšteno je iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića.

U saopštenju se navodi da „povodom najave održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, koje su raspisale institucije u Prištini, Vlada Srbije je ocenila da se nisu stekli uslovi da srpsko stanovništvo s Kosova i Metohije pozove da na njih izađe“.

„Vlada Srbije smatra da je neophodno da se putem dijaloga između Beograda i Prištine što pre dođe do održivog i trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje će biti prihvatljivo za obe strane i koje će dovesti do istorijskog pomirenje srpskog i albanskog naroda i obezbediti trajan mir, kao i evropsku perspektivu celog regiona“, piše u saopštenju.

S druge strane, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izjavila je novinarima da Vlada Srbije i država treba „da daju sugestiju“ građanima na KiM, ali da „oni treba da preuzmu odgovornost za svoje živote i da sami donesu odluku“, s obzirom da oni „najbolje znaju šta je za njih dobro“. Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je zvanični Beograd doneo pogrešnu i „kalkulantsku“ odluku.

Bogdanović: Neće biti satanizacije

Beograd – Ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio je da stav Vlade Srbije da se „nisu stekli uslovi“ za izlazak kosovskih Srba na izbore 12. decembra ne znači da će oni koji to učine biti satanizovani. Prema njegovim rečima, izlazak na izbore ne znači anuliranje ili omalovažavanje stava Srbije. Svi predstavnici kosovskih Srba su razumeli poruku Vlade Srbije ali jedan deo je izrazio želju da izađe na izbore i na taj način pomogne i Srbiji jer su nezadovoljni odnosom kosovskih institucija prema srpskoj zajednici, rekao je Bogdanović sinoć za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari