Predsednik DS Boris Tadić izjavio je da je juče, 28. juna, prestalo da važi strateško partnerstvo demokrata sa SPS i URS, za koje je naveo da imaju novu politiku i novu ideologiju.



Posle objavljivanja da je Ivica Dačić od predsednika Republike Tomislava Nikolića dobio mandat da formira vladu SNS-SPS-URS, Tadić je rekao da je od početka pregovora DS i SPS o formiranju vlade problem bio u tome ko će biti premijer, ističući da demokrate nisu htele da to mesto prepuste Dačiću.

Prema njegovim rečima, Dačić „ne bi dobio mesto premijera i da ga je tražio, jer DS ne bi pristala na to, pošto ne postoji uverenje da bi SPS dovoljno dobro upravljala državnim sistemom i vladom u ovom trenutku“.

„Izgubili smo određeno vreme, i nema nikakve dileme da DS nema nikakvu odgovornost za to što vlada nije formirana svih prethodnih dana. Sada je više nego očito šta je bio problem“, obznanio je novnarima Tadić, koji je prisustvovao obeležavanju slave SPO Vidovdana.

Upitan kakva je bila strategija DS, ako joj je njen strateški partner SPS „okrenuo leđa na prvoj krivini“, Tadić je odgovorio da strateška partnerstva u politici nisu večna.

Kako je dodao, jučerašnji dan predstavlja početak formiranja jedne nove vlade i koalicije i svaka vlada ima pravo na svoju šansu, ali je pitanje da li ljudi koji danas upravljaju Srbijom imaju dovoljno znanja i iskustva za rešavanje svih ozbiljnih problema.

Tadić je naveo i da su demokrate u razgovorima s potencijalnim partnerima izašle s jasnim programom, makroekonomskom i fiskalnom politikom, i principima koji podrazumevaju socijalnu solidarnost.

„DS je izašla s programom za formiranje nove vlade, ali taj program nije prihvaćen, a DS nije prihvatila ucene malih stranaka, niti će ikada prihvatiti, DS nije htela da napravi kompromis ni u vezi sa nacionalnim pitanjima i nadamo se da buduća vlada neće ići ispod standarda uspostavljenih u prethodnih pet godina“, kazao je Tadić.

On je odbio da odgovori na pitanje novinara o tome da li će podneti ostavku na mesto predsednika DS. Rekao je i da nije tačno da je od svog stranačkog zamenika Dragana Đilasa tražio da raskine koaliciju sa SPS u Beogradu, ističući da demokrate „neće srljati sa odlukama“.

„Seti se, Borise…“

„Sve se najbolje vidi na Vidovdan, i ko je vjera i ko je nevjera. Seti se, moj Borise, nevjera ti sjedi uz koljeno, ispod skuta pije ladno vino“, obratio se predsednik SPO Vuk Drašković Borisu Tadiću u govoru na obeležavanju Vidovdana u sedištu SPO u centru Beograda (na fotografiji).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari