Kineska vlada i kineski narod imali su pomoć vlada i naroda više zemalja, kao i jaku podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta i olimpijske porodice. Želim svima vama da se od srca zahvalim, a preko vas i svima koji su pomogli Olimpijskim igrama u Pekingu – rekao je Hu Đintao.
On je zahvalio međunarodnoj zajednici na „toploj podršci i dragocenoj pomoći pruženoj Kini“, posle razarajućeg zemljotresa u Sečuanu.

Kineska vlada i kineski narod imali su pomoć vlada i naroda više zemalja, kao i jaku podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta i olimpijske porodice. Želim svima vama da se od srca zahvalim, a preko vas i svima koji su pomogli Olimpijskim igrama u Pekingu – rekao je Hu Đintao.
On je zahvalio međunarodnoj zajednici na „toploj podršci i dragocenoj pomoći pruženoj Kini“, posle razarajućeg zemljotresa u Sečuanu.
– Kineski narod pamtiće zauvek duboko prijateljstvo koje su prema njemu pokazali ljudi širom sveta – rekao je on.
Predsednik Kine govorio je i o istoriji olimpijskog pokreta, a istakao da se međunarodna zajednica suočava sa „šansama za napredak i sa ozbiljnim izazovima, koji nemaju presedan u istoriji“.
– Nikada nije bilo potrebnije da se razumemo, pomažemo i da sarađujemo. Olimpijske igre u Pekingu su prilika ne samo za Kinu već i za ceo svet. Učestvujući na OI mi treba da nastavimo u duhu solidarnosti, prijateljstva i mira – naveo je Hu.
Predsednik Srbije Boris Tadić je na prijemu kineskog predsednika razgovarao sa više svetskih državnika o Kosovu i o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU. On je posle prijema u zgradi Parlamenta Narodne Republike Kine rekao izveštačima iz Srbije da je kratko razgovarao s predsednikom SAD Džordžom Bušom, kome je potvrdio stav Srbije o Kosovu.
– Rekao sam predsedniku SAD da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije u bilo kakvoj formi, niti će je ikada priznati. Naša inicijativa u UN je nešto od čega Srbija nikada neće odustati – istakao je Tadić i dodao da će u narednom periodu u SAD poslati svog izaslanika, koji će preneti jasnu poruku o stavu Srbije, tražeći kompromisno rešenje.
Predsednik Srbije je naveo da je Srbiji potrebna i podrška SAD za inicijative koje će imati u UN i rekao da Srbija nastavlja svoju „spoljnopolitičku ofanzivu“.
– Naša inicijativa u UN, za traženje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u slučaju nelegalne nezavisnosti KIM, ima velike šanse za uspeh. Mi nismo još pobedili na Generalnoj skupštini UN. Moramo još mnogo snage i energije da damo u narednom periodu, ali imamo razloga da se nadamo uspehu i to je nešto od čega ne smemo da odustanemo, boreći se pravnim, legalnim i diplomatskim sredstvima za očuvanje našeg integriteta i suvereniteta – naglasio je Tadić.
On je dodao da je razgovarao i sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem o ratifikaciji SSP-a. U našem prvom razgovoru, objasnio je Tadić, iskazano je obostrano razumevanje. Na prijemu u Pekingu Tadić je o ratifikaciji tog sporazuma razgovarao i sa premijerom Holandije Janom Peterom Balkenendeom, jer „poznato je da je to jedna od zemalja koja je blokirala ratifikaciju Sporazuma zbog takozvane nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom na najvišoj osnovi“.
– Dobio sam uveravanja da će se i u Holandiji menjati stvari. Dogovarali smo se da i dalje komuniciramo na tu temu. Još jednom sam potvrdio da će Srbija izvršiti sve svoje međunarodne obaveze i pokazati da poštuje međunarodno pravo, kao što ga uvažava i kada traži poštovanje svog integriteta i suvereniteta na KIM – rekao je Tadić.
On je dodao da je razgovarao i sa premijerom Tajlanda Samakom Sundaravejem, rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom, a sastao se i sa svim liderima iz regiona. Prema Tadićevim rečima, „u Pekingu postoje dva sajma: jedan je svetski sajam sporta, drugi je sajam politike“.
– Ovo je bio skup na kojem su se mogli susresti državnici skoro 100 zemalja. I kao što se videlo, svi su koristili svaki trenutak za ostvarivanje novih političkih kontakata, kao i novih mogućnosti za investicije i otvaranje novih radnih mesta – naveo je predsednik Srbije.
Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u Pekingu da su razgovori sa stranim delegacijama uoči početka Olimpijskih igara veoma ličili na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.
– Imali smo sastanke sa nekoliko desetina delegacija u prethodna dva dana. Razgovarali smo pre svega o predstojećoj Skupštini UN, lobirali smo za našu inicijativu o Kosovu, dali smo Nacrt rezolucije svim svojim sagovornicima. Objašnjavali smo razloge zbog čega mislimo da bi bilo neophodno podržati Srbiju – rekao je Jeremić i dodao da je „u neku ruku ovo bilo zagrevanje za Generalnu skupštinu UN“, jer svi koji će biti tamo, bili su i u Pekingu. Jeremić je u Peking doputovao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem kako bi prisustvovao ceremoniji otvaranja 29. letnjih olimpijskih igara, a danas nastavlja turneju po Dalekom istoku posetama Maleziji i Singapuru.
– Sutra nastavljam put po Dalekom istoku. Posetiću Maleziju i Singapur. Imaću priliku da se vidim sa državnim rukovodstvom ove dve važne azijske zemlje, važne u političkom i ekonomskom smislu. Glavna tema biće, naravno, Kosovo i Metohija – rekao je Jeremić.
Ministar inostranih poslova Srbije dodao je da će za septembarsko zasedanje Generalne skupštine UN tražiti podršku od Malezije i Singapura. On je istakao da na sastancima, kao što su bili oni pre početka Olimpijskih igara, može da se postigne mnogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari