Tadić: Smeniti Dačića 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić zatražio je danas hitnu smenu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačić zbog direktne odgovornosti za smrt ambasadora Olivera Potežice.

Dačić je direktno odgovoran, jer naša ambasada u Libiji nije zatvorena čak ni posle pogibije dvoje službenika ambasade 2015. godine, navodi se u pisanoj izjavi Tadića.

Podsećam javnost da sam još u februaru prošle godine, posle ubistva službenika naše ambasade Slađane Stanković i Jovice Stepić, takođe tražio smenu Dačića, jer da je ambasada zatvorena odgovorno na vreme ne bi ni došlo do tog tragičnog događaja, istakao je Tadić.

Niti je do sada smenjen Dačić, niti je zatvorena naša ambasada u Libiji, zbog čega je izgubljen još jedan ljudski život. Umesto toga su upućene optužbe na račun bivše vlasti, jer ambasada nije zatvorena još 2012. godine, ocenio je Tadić.

Tadić je objasnio da diplomate nisu povučene tokom nemira 2012. godine, jer je tada ambasada imala ključnu ulogu u zaštiti građana u Libiji i njihovom bezbednom izlasku iz zemlje, a nijedan život nije bio izgubljen.

Prema oceni Tadića, premijer Aleksandar Vučić i Dačić duguju javnosti i porodicama poginulih odgovor na pitanje zašto ambasada nije zatvorena posle 2012. godine i zašto to nije učinjeno čak ni nakon pogibije dvoje službenika ambasade 2015. godine.

Dačić je još jednom pokazao da je neodgovorna neznalica i neverovatno je da se dozvoljava da njegovu nesposobnost plaćamo i dalje životima naših građana. Ukoliko ne bude smenjen odmah, Aleksandar Vučić preuzima na sebe direktnu odgovornost za ove pogibije, predočio je Tadić.

Vučić je još u februaru prošle godine javno obećao da će predložiti zatvaranje ambasade Srbije u Tripoliju. Građani Srbije već pet godina plaćaju lažna obećanja ove vlasti, ali ovaj put je takvo obećanje plaćeno i ljudskim životom, zaključio je Tadić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari