Tadić: Sužen manevarski prostor Srbije u pregovorima o Kosovu 1Foto Stanislav Milojkovic

Kosovsku agendu danas nije moguće predvideti jer međunarodna zajednica, koja je nametala mart kao vreme za potpisivanje takozvanog sveobuhvatnog sporazuma, u međuvremenu je izgubila jedinstvenu koncepciju rešenja za Kosovo.

Ovo je, u intervjuu za Novi magazin, izjsvio predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić. dodajući da su sada ži došli izbori za Evropski parlament, nakon čega će biti ustoličena nova Evropska komisija, a samim tim i međunarodni pregovarači,

„Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kojim je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić uspostavio pravni sistem nezavisnog Kosova i na severu pokrajine i nakon što je ova vlast izmestila statusne pregovore na nivou šefova država u Brisel, manevarski prostor Srbije dramatično je sužen… teško je ponuditi jasnu platformu u okolnostima Vučićeve netransparentne kosovske politike jer niko sa sigurnošću ne može znati ni koja je tačno pozicija Srbije u ovom trenutku i šta se za ovih sedam godina i kako pregovaralo i obećavalo iza kulisa“, dodao je on.

Komentarišući najavu ukrupnjavanja Demokratske stranke (DS), Tadić je rekao da osnovni program te stranke, kao što je „izgradnja građanske sekularne demokratije, izgradnja pravne države i evrointegracije“, svakako neće biti menjan.

„Neophodno će biti definisanje ekonomske i razvojne politike u novim globalnim okolnostima, uzimajući pritom sve aspekte tehnološkog razvoja… Mi smo postali tržišni raj za proizvodjače kablova i čarapa, i sve ono sto smo teškom mukom dostigli u domenu auto-industrije i visokih tehnologija u okolnostima najveće krize u istoriji sveta, suštinski je poništeno potpuno pogrešnom strukturom investicija i fasciniranošću sadašnjeg režima prostim statističkim manipulacijama uspeha van stvarnog kvaliteta“, rekao je on.

Na pitanje kako će ubuduće teći odnosi sa Savezom za Srbiju (SZS), čije su članice dve stranke koje se ujedinjuju u DS, a Sosijaldemokratska stranka to nije, Tadić je dogovorio da „obnavljanje DS-a svakako nije proces koji je u koliziji sa SZS. Upravo suprotno, jaka DS ojačava i SZS, kao njena članica. SDS ostaje van SZS i demokratska unija koju formiramo je projekat koji teče paralelno, tako da članice naše unije nemaju obavezu da istovremeno budu i članice SZS“.

„Ja nemam interes da dolazim na vlast, od 2012. godine nisam se kandidovao ni na jednu jedinu funkciju, ali nikad neću odustati od uticaja na društvena zbivanja u borbi za slobodu i demokratiju. Dužnost je svakog odgovornog gradjanina da se uključi u tu borbu jer će u suprotnom biti prepušteno huljama da vladaju svima“, rekao je Tadić.

„Mi danas na čelu države imamo trgovca ljudskim dušama koji praktično poziva na nasilje, izazivajući gradjane koji ga ne podržavaju porukama „hajde, učinite neko nasilje!“. Imamo na čelu države predsednika kome je važnije da „nabavi“ argument za svoju propagandu u kojoj pokušava da opoziciju predstavi kao nasilnike, od bezbednosti države i njenih građana“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari