Tadić: Tragičan odgovor Dačića 1Boris Tadić Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na tragičan način odgovorio na zahtev da bude smenjen zbog smrti ambasadora Srbije u Libiji.

Dačić ne može prekriti lažima činjenicu da bi ambasador Potežica danas bio živ da je on bio smenjen u februaru prošle godine, posle pogibije dvoje naših diplomata u Libiji, i da je tada zatvorena ambasada, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

Nakon ovog Dačićevog odgovora, dodao je, možemo samo zaključiti da on mora biti odmah smenjen kako bi se sačuvali ljudski životi naših diplomata u budućnosti, imajući u vidu visoke rizike njihove službe u zemljama sa narastajućim konfliktima.

Neverovatno je, kaže Tadić, da Dačić umesto da podnese ostavku i da odgovor građanima i porodicama ubijenih diplomata zašto ambasada nije zatvorena nakon 2012. godine, iznosi neistine i bavi se netačnom analizom mog poznavanja datuma i godina.

Predsednik SDS ukazuje da ambasada u Libiji nije zatvorena tokom njegovog predsedničkog mandata zbog toga što je tek 2012. završena akcija izvlačenja svih naših građana koji su želeli da napuste Libiju.

Tu akciju smo uspešno završili i nije izgubljen nijedan život, a akciju je operativno ispred ministarstva spoljnih poslova vodio Mirko Stefanović i bio je u stalnoj koordinaciji sa mnom, kao predsednikom Saveta za nacionalnu bezbednost, uakazo je Tadić.

Dačić sada u političkoj nevolji panično izgovara neistinu da je on kao ministar unutrašnjih poslova vodio tu akciju, a kao dokaz za to navodi da se slikao sa našim građanima po njihovom povratku i jedino to je istina, jer se, kao i uvek, slikao da bi prigrabio tuđe zasluge i političke poene, tvdi Tadić.

Zanimljivo je, ocenio je Tadić, da je Dačić istovremeno kao đavo od krsta bežao kada smo gonili pripadnike narko kartela, verovatno i zbog toga što su njihovi savetnici bili njegovi bliski prijatelji.

Moje insistiranje na njegovoj hitnoj smeni ne tiče se ni religijskih principa niti lične mržnje, kako ističe Dačić, već pretpostavke pravne države i elementarne odgovornosti, istakao je Tadić.

On je ukazao da, uprkos direktnoj odgovornosti Dačića, za ove tragedije političku odgovornost snose i odlazeći predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Vučić nije smenio Dačića ni sada, ni nakon pogibije dvoje diplomata ranije, a ambasada u Libiji nije zatvorena, uprkos tome što je javno obećao da će to tražiti još u februaru 2016. godine.

Ako Vučić bude i dalje ćutao, preuzima odgovornost ne samo za pogibije naših diplomata, već i za svaku laž koju je Dačić izneo i koje će svakako iznositi i u budućnosti, jer i ovakav Dačić je samo ogledalo Vučićeve vlade i politike, zaključio je Tadić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari