Tadić: Vučić prećutao obavezno rešenje za Kosovo 1Boris Tadić Foto: Fonet/Božidar Petrović

Predsednik SDS Boris Tadić izjavio je danas da je predsednik države Aleksandar Vučić do sada skrivao da će Srbija biti obavezna na sveobuhvatno rešenje za Kosovo i ukazao da je unutrašnji dijalog lakrdija, pošto je Vučić dobio jasan okvir šta treba da prihvati u pogledu Kosova.

Novo je to što se očekuje da to bude 2019. godine, rekao je Tadić na konferenciji za novinare Socijaldemokratske stranke. Prema njegovim rečima, Evropska komisija očekuje sveobuhvatno rešenje, a unutrašnji dijalog koji je Vučić pokrenuo služi da opravda ono što mora da isporuči. Tadić je rekao da je reč o takozvanom modelu dve Nemačke i ukazao da se to tražilo i dok je on bio na vlasti, ali i za vreme Vojislava Koštunice.

Tadić je govoreći o poseti predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija ukazao na propust što u razgovoru sa predsednikom Vučićem nije bilo reči o zaštiti ljudskih prava u Srbiji posle ubistva političkog lidera sa Kosova Olivera Ivanovića, koje je drugo političko ubistvo u Srbiji za 14 godina. Tadić je ukazao da je Ivanović bio satanizovan i da su to radili predsedstavnici režima, iako sad pokušavaju to da izbegnu da su ga nazivali izdajnikom. Vlast se sad uznemirila, jer je očigledna njihova odgovornost za smrt Olivera Ivanovića, rekao je Tadić i naveo da su Marko Đurić i Goran Rakić ugrožavali njegovu bezbednost i zatražio njihovu smenu. Tajani je morao to da kaže Vučiću, svaki blagonaklon odnos prema tome ne vodi Srbiju putem evrointegracija, već je udaljava i vodi novoj nestabilnosti u regionu, rekao je Tadić. On je naglasio da će taj stav preneti ambasadorima EU u Beogradu, kao i evropskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari