Tadić za zajedničkog kandidata opozicije 1

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić pozvao je danas partije demokratske i evropske orijentacije da se objedine oko nalaženja zajedničkog kandidata za predsednika Srbije i stvaranja novih politika koje rešavaju probleme građana.

Tadić je na sednici Glavnog odbora SDS ocenio da su izbori za šefa države prelomnica koja je presudno važna za budućnost Srbije.

Predsednički izbori definišu političku situaciju i menjaju konstelaciju snaga i uticaja u periodu koji potom dolazi, objasnio je Tadić.

Na parlamentarnim izborima smo predlagali ujedinjavanje opozicije, ali do toga nije došlo, podsetio je Tadić i naglasio da ima više mogućih predsedničkih kandidata.

Ne treba to, međutim, da bude tema ujedinjavanja opozicije, istakao je Tadić, već politike koja će se plasirati.

Ne namećemo kandidata, ali moramo objediniti opoziciju i formirati njene organe, koji će izabrati kandidata spremnog da okupi ljude i pobedi na izborima, poručio je Tadić.

On smatra da bi trebalo sačekati izbore u drugim strankama, kako bi se videlo šta je njihova namera.

Tadić je ukazao da je SDS postigla veoma loš rezultat na proteklim izborima, što je posledica loše materijalne situacije, nemogućnosti pristupa medijima i činjenice da koalicija u kojoj su bili nije bila dovoljno delotvorna.

Da je opozicija bila ujedinjena, imali bismo politčku debatu u druagčijim okvirima, ocenio je Tadić i naglasio da premijer Srbije Aleksandar Vučić koristi sadašnju situaciju i satanizuje protivnike.

To čini sa medijima koji su mu najuže jezgro, potom pretnjama privrednicima, legalnim donatorima da podrže opoziciju, a potom i kohortama analitičara, objasnio je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija je nazadovala u protekle četiri godine od izbora Tomislava Nikolića za predsednika, ne samo zbog njegovih nastupa koji su na ivici skandala, već zbog urušavanja demokratskih institucija.

Tadić je rekao da se karakter jednog društva ogleda u tome kako vlast tretitra političke protivnike i upozorio da se u Srbiji protivnici tretiraju kao neprijatelji.

Oni uništavaju političke protivnike svim raspoloživim sredstvima ovog trenutka. U prošlosti ubijali su Ivana Stambolića, Zorana Đinđića, Slavka Ćuruviju, lišavali su ljude života, a danas to ne smeju da rade, naglasio je Tadić.

Ako se izmene međunarodne okolnosti, nemojte se iznenaditi da bi i to radili, ukazao je Tadić.

On je od članova stranke zatražio da budu kritični prema njemu, jer bi ga bilo sramota da se članstvo SDS prema njemu ponaša kao što to funkcioneri SNS i ministri čine prema Vučiću.

Na svakoj temi politike imamo zamagljivanje situacije, saradnju medija u zamagljivanju te situacije. Imamo medije koji su apologeti postojećoj vlasti, ali nažalost i medije u ekonomskoj iznudici koji, da bi opstali, moraju da podržavaju vlast, ocenio je Tadić.

On je novinarima, uoči sednice Glavnog odbora, povodom referenduma u Republici Srpskoj (RS), rekao da je vlast Srbije „pokušala da se izvuče“ slanjem poruke međunarodnoj zajednici da se protivi referendumu, a vlastima RS da mogu da ga održe.

On smatra da sednica Skupštine Srbije povodom najavljenog referenduma o Danu RS ne bi bila delotvorna, jer bi Srbija što manje trebalo da se meša u nadležnost institucija u Bosni i Hercegovini.

Ako to budemo radili, napomenuo je Tadić, iz međunarodne zajednice će stizati izjave da se mešamo u političke procese u BIH, što može biti kontraproduktivno.

To ne znači da političari iz Srbije ne bi trebalo da iznesu svoj stav, ali da se ne prelaze crvene linije, rekao je Tadić.

Osvrćući se na razmenu neprijateljskih nota sa Hrvatskom, Tadić je konstatovao da su vlasti u obe zemlje dramatično doprinele katastrofalnoj regionalnoj situaciji.

To je neodgovorna politika i ljudi koji su bili nosioci politika devedesetih, ne mogu biti nosioci mirotvornih politika, bez obzira na to što su prihvatili vrednosti Srbije u Evropskoj uniji, smatra Tadić.

Mislim da su se i u Hrvatskoj desile katastrofalne stvari, spomenik kriminalcu i teroristi Miri Barišiću, ukazao je Tadić, ali i Srbija podmeće vatru u te odnose, potpuno neodgovorno.

Kada je reč o Kosovu, rekao je Tadić, sa jedne strane imate Briselski sporazum koji uspostavlja pravni poredak i na severu, a sa druge strane vlast govori da neće priznati nezavisnost Kosova.

Ako prihvatate pravni sistem Kosova na celoj teritoriji, vi ste u pravcu faktičkog priznanja nezavisnosti Kosova, a to što govorite za javnost i našu lokalnu upotrebu, nema nikakve koristi za građane, niti će to uticati na status Kosova, ocenio je Tadić.

To je licemerna, prevarna politika, koja ne dovodi do rešenja, zaključio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari