Tadiću važnije okupljanje oko politike, Pajtiću važni i kandidat i njegove ideje 1Foto: FoNet

Proevropski orijentisane stranke opozicije su već uveliko počele da razmišljaju o predstojećim predsedničkim izborima i eventualnom zajedničkom kandidatu.

Mešđutim, čini se da postoje male razlike među njima o tome da li će veći uspeh postići ukoliko akcenat stave na ličnosti zajedničkog kandidata ili na politici koju će on zastupati.

Sudeći prema izjavi predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, on smatra da su politika i ideje zajedničkog kandidata bitnije, dok lider DS Bojan Pajtić misli da ta dva elementa ne treba razdvajati.

Tadić je proteklog vikenda pozvao opoziciju da se ujedini i na predstojećim predsedničkim izborima predloži zajedničkog kandidata za predsednika Srbije.

– Predsednički izbori su prelomnica i presudno su važni za budućnost ove zemlje – rekao je Tadić novinarima pred početak sednice Glavnog odbora SDS-a, ocenjujući da je politička situacija u Srbiji katastrofalna.

Kako je rekao, ima više mogućih predsedničkih kandidata, ali da to ne treba da bude „cena“ ujedinjavanja opozicije, već politika koja će se plasirati u javnosti. Prema njegovom sudu, to je politika koja treba da rešava probleme građana kao što su nezaposlenost, nizak nivo stranih investicija, strukturni problemi u domenima zdravstva i obrazovanja.

Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, za Danas kaže da se ne mogu razdvajati ta dva elementa.

– Treba da se radi o ličnosti za koju izvesno znamo da je privržena ideji uređene države, vladavini prava i zaštiti svakog građanina koji je ekonomski i socijalno ugrožen.

On će se odazvati Tadićevom pozivu na razgovore, jer, kako kaže, treba razgovarati o budućnosti Srbije. On dodaje da se SDS jasno ogradila od bilo kakve saradnje sa SNS.

Čini se bliži Tadićevom stavu je predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji smatra da građanima treba ponuditi programsku platformu koja će biti „dokaz da opoziciono delovanje u Srbiji nije i ne sme biti isključivo negativan stav prema onome ko vrši vlast i glumatanje, već da mora biti prožeto ozbiljnošću, odgovornošću za zemlju, ali i spremnošću da se podrži ono što je dobro i sposobnošću da se rešavaju problemi“.

Kako dodaje u stranačkom saopštenju, „očuvanje i afirmacija temeljnih vrednosti demokratije i evropske perspektive, bez kojih Srbija nema budućnost, neće biti moguća ukoliko se ne bude radilo na stabilnoj građanskoj opoziciji sposobnoj da društvu ponudi odgovore, a pogotovo ukoliko se takva opoziciona saradnja umesto na pravljenje političkog programa, svede isključivo na pronalaženje zajedničkog predsedničkog kandidata“.

On je izjavio da su predsednički i eventualni gradski izbori u Beogradu 2017. prilika da se započne dijalog o modalitetima zajedničkog nastupa opozicije u budućnosti i da saradnja ne sme da se svede isključivo na pronalaženje zajedničkog predsedničkog kandidata.

Prema njegovom sudu, dijalog mora biti iskren, koristan za društvo i dugoročno održiv.

„Svaki naredni potez građanske demokratske opozicije mora biti usmeren na vraćanje smisla politici i lišen međusobnih ratova i nesporazuma koji bi samo pogodovali novim društvenim podelama i dodatnoj dezorijentisanosti“, smatra Jovanović.

„Danas je, više nego ikad, potrebno u okviru građanske demokratske scene u Srbiji formulisati dogovor zasnovan na razumevanju trenutne situacije u zemlji prouzrokovanoj brojnim političkim, ekonomskim, bezbednosnim i drugim izazovima i problemima od kojih naše društvo u odsustvu bilo kakvog plana predugo beži, umesto da im ide u susret“, naveo je Jovanović.

Podsetio je takođe da je LDP kao prioritet svog političkog delovanja definisala razgovor sa demokratskim i građanskim strankama u zemlji u cilju najefikasnijeg ujedinjenja svih raspoloživih snaga u društvu koje žele modernu, građansku i evropsku Srbiju. On je naveo da nije srećan zbog toga što takvi razgovori u prošlosti, poput onih sa DS 2012. i 2013, ali i uoči prethodnih parlamentarnih izbora, nisu urodili plodom zbog nespremnosti da se prevaziđu lični interesi i sujete kojih je, kako ocenjuje, prepuna naša politička scena.

Pajtić predaje kandidaturu

Bojan Pajtić, kandidat za predsednika DS, za naš list je najavio da će tokom jučerašnjeg dana predati svoju kandidaturu za predsednika stranke. Kako je rekao, sakupio je oko 2.500 potpisa članova stranke. Prethodno su kandidature za prvog čoveka demokrata predali Dragan Šutanovac i Srboljub Antić. Još se čeka predaja kandidature Zorana Lutovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari