Tahiri: Pokušaj stvaranja novog imidža Srbije na Zapadu 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri sumnja u ozbiljnost inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića za interni dijalog o Kosovu, jer se u razgovorima o tome ne pominje izvinjenje, javlja prištinski portal Kallxo.com.

Do sada sam mogla da vidim da ni predsednik Srbije, ni ministar spoljnih poslova, ni drugi iz vlasti, ne pominju rat, genocid i izvinjenje, izjavila je Tahiri. Ako ne govore o tim stvarima, smatra Tahiri, oni nisu sposobni da sprovedu dijalog unutar Srbije koji bi vodio do trajnog rešenja.

Ona je ocenila da je Vučićeva inicijativa pokušaj stvaranja novog imidža Srbije na Zapadu u trenutku kada stiže naoružanje od Rusije, što izaziva zabrinutost na Kosovu, u celom regionu, a naročito kod evroatlantskog faktora.

Vujičić: Štetna izjava Tahiri

Predsednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić smatra da je izjava „odlazeće ministarke Edite Tahiri da sumnja u iskrenost inicijative predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o Kosovu, štetna za Kosovo i naše građane“.

„Smatramo da zvaničnici Kosova ne bi smeli javno donositi negativne zaključke o ishodu tog dijaloga pre nego se u Srbiji dijalog okonča“, naglasio je u saopštenju Vujičić.

„Nakon toga“, poručio je Vujičić, „prepustimo da dva predsednika, Vučić i Tači, sa svojim timovima i uz posredovanje međunarodne zajednice, iznađu rešenje za normalizaciju odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine“.

„Crnogorci sa Kosova su optimisti i verujemo da će u skorijoj budućnosti do tog rešenja i doći, jer je to u interesu Srbije, Kosova i trajnog mira na Balkanu“, zaključio je Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari