Tajms: Bler o podeli Kosova razgovarao sa Merkel 1Toni Bler Foto:STEPHANIE LECOCQ/EPA

Bivši britanski premijer Toni Bler razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je pozvao da preispita svoje protivljenje podeli Kosova i Metohije, a u Vašingtonu će uskoro zagovarati podelu na sastanku sa zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, piše londonski list Tajms (The Times).

„Iako je Blerov Institut za globalne promene negirao da bivši premijer lobira za dogovor o podeli (Kosova i Metohije) u ime predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), insajderi upućeni u pregovore su više puta tvrdili da se Bler već sastao sa Angelom Merkel, koju je pozvao da preispita protivljenje planu o podeli, a da će uskoro u Vašingtonu zagovarati podelu na sastanku sa predstavnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD“, piše „Tajms“, a navodi Narodna stranka.

List u tekstu „Etnička podela koja bi mogla da vrati rat na Balkan“ navodi da taj plan o podeli Kosova i Metohije ima malo pristalica na Kosovu, kako među Srbima tako i među Albancima.

Navodi se da je čak i severno od reke Ibar, gde 40.000 Srba živi u četiri opštine koje bi mogle da budu predmet „razmene teritorije“, srpska zajednica podeljena i uplašena za svoju budućnost.

Najveći protivnik podele (na severu Kosova i Metohije) Oliver Ivanović ubijen je početkom godine, što je utišalo protivljenje Srba Vučiću, piše u tekstu.

„’To je veoma opasna ideja – precrtavanje granica na Balkanu’, kaže Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i sadašnji predsednik Narodne stranke, vodeće srpske opozicione stranke. ’Niko ne može da me ubedi da, ako granice budu precrtane po etničkim linijama, neće i na drugim mestima na Balkanu biti istih zahteva’“, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari