"Takve su izložbe bile u vreme fašističke propagande" 1Fotografije: Miroslav Dragojević i Dragana Pećo

Sramotno je da se takva izložba organizuje u zemlji koja sebe naziva demokratskom, jer su poreklo takvih izložbi antimasonske i antikomunističke postavke koje su organizovane u vreme ratne i fašističke propagande u Beogradu.

Ponekad čovek zanemi od užasa i beslovesnosti. Ovde je reč o beslovesnosti, i možemo samo zamisliti kako izgleda izložba koju organizuje služba za informisanje SNS, rekli su sagovornici Danasa povodom izložbe „Necenzurisane laži“, koju je priredila Služba za informisanje Srpske napredne stranke, koja je otvorena sinoć u 19 sati u galeriji Progres u Beogradu.

U Galeriji Progres za Danas kažu da je SNS zakupila izložbeni prostor na mesec dana, koliko će i trajati izložba, a biće izloženi novinski članci.

Lazar Stojanović, reditelj, za Danas kaže da su poreklo ovakvih izložbi antimasonske i antikomunističke izložbe koje su organizovane u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata u vreme ratne i fašističke propagande.

– Sramotno je da se takva izložba organizuje u zemlji koja sebe naziva demokratskom. Takođe je neshvatljivo da se izložba organizuje u momentu kada postoji samo jedna osoba koja može da donosi odluke, a to je mandatar, jer mi vladu nemamo, a nemamo ni ministra informisanja. Dakle, odluku donosi jedan bivši ministar informisanja – ukazuje Stojanović.

Profesorka Srbijanka Turajlić ostala je bez komentara na ovu vest.

– Ponekad čovek zanemi od užasa, ponekad od beslovesnosti nečijeg postupka. Ovde je reč o užasu zbog beslovesnosti. Dakle, dvostruka zanemelost – navela je Turajlić.

Mnogi umetnici s kojima je Danas juče razgovarao suzdržali su se od komentara dok ne vide kako će sve izgledati, ali sa konstatacijom da mogu samo da zamisle na „šta će to da liči kada jedna informativna služba organizuje izložbu“.

"Takve su izložbe bile u vreme fašističke propagande" 2
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da izložba „Necenzurisane laži“ predstavlja vrhunac cinizma SNS, odnosno predstavnika vlasti, ali i dodatni pritisak na ionako krhku slobodu izražavanja u zemlji.

Ova izložba je i dokaz da vlast ne razume da je osnovna uloga medija da bude kontrolor vlasti i zaštitnik javnog interesa, a ne sredstvo za propagandu i reklamiranje političara. Zapravo, ovom izložbom SNS javno obznanjuje svoj katalog „neprijatelja“, kojima on smatra sve one koji se usude da se kritički izraze prema Aleksandru Vučiću i njegovoj autoritarnoj vlasti. SNS se time nadovezuje na kampanju medija bliskih vlasti koji skoro svakodnevno pozivaju na linč urednika i novinara koji nisu politički podobni, navodi se u saopštenju.

Vučić je, podsetimo, sredinom juna vrlo ozbiljnim tonom izjavio da će osnovati muzej apsolutizma i njegove diktature kako bi pokazao da su novine u zemlji zapravo opozicione i da je laž da sprovodi medijsku torturu i cenzuru. On je kazao da neće da kritikuje medije, bez obzira na to šta pišu o njemu, ali da će SNS iznajmiti prostor i napraviti muzej „Vučićevog apsolutizma i diktature“ u kojem će biti sve naslovne strane i tekstovi koji će svedočiti o neosnovanosti takvih optužbi. „Tako će građani moći da se uvere u kakvoj diktaturi žive“, naveo je on.

Međutim, nekoliko dana nakon toga Danasu je u Vladi rečeno da ipak neće biti muzeja apsolutizma i Vučićeve diktature u kojem bi bile izložene naslovnice na kojima je Aleksandar Vučić prikazan kao prostitutka sa fantomkom, Hitler i džihadista. Kako nam je objašnjeno, ta mandatarova izjava bila je Vučićev ironični osvrt na pisanje medija o njemu.

Posle Vučićeve izjave o muzeju apsolutizma, deo javnosti je tu ideju povezao sa multimedijalnom izložbom „Riječ, slika i neprijatelj“, koja je u sklopu istoimene konferencije organizovana 2013. u Podgorici, sa ciljem da se prikaže javnosti više od 1.000 primeraka negativnog medijskog izveštavanja na Zapadnom Balkanu, ali i širom sveta, kao primera direktnog kršenja svih etičkih standarda i normi novinarske profesije.

Pajtić: Ne postoji dovoljno velika galerija njihove fabrike laži

Predsednik DS Bojan Pajtić za Danas kaže da nikada niko nije produkovao toliko laži na račun medija, nevladinog sektora, intelektualaca, opozicije kao SNS. „Ne postoji na svetu dovoljno velika galerija u koju bi stale sve naslovne strane koje je proizvela njihova fabrika laži. Verujem da su neki mediji i protiv njih objavljivali informacije koje nisu bile tačne, ali je za atmosferu hajke i satanizacije odgovoran pre svega režim“, kaže Pajtić.

"Takve su izložbe bile u vreme fašističke propagande" 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari