– Tokom proteklog vikenda kandidatura samoproglašene kosovke države za članstvo u Unesku bila je glavna tema srpskih zvaničnika od Milana do Beograda, kao i poglavara SPC i novih nevladinih organizacija, poput „Politikologa bez granica“. Svi oni se protive inicijativi Prištine.

Trenutno na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine srpski spomenici kulture na KiM nalaze se u okviru Srbije, ali je, u julu na sednici Komiteta za svetsku kulturnu baštinu, bez diskusije odlučeno da su u pitanju srednjovekovni spomenici na Kosovu. Na pitanje Danasa šta to konkretno znači, ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković odgovara da „u vezi sa aktuelnim tretmanom u dokumentima Komiteta za svetsku baštinu srpskog kulturnog nasleđa, koje je na listi ugrožene kulturne baštine Uneska, ima mnogo nejasnoća i proizvoljnog zaključivanja“.

– Naši srednjovekovni spomenici i dalje se u  dokumentima Komiteta vode pod zaglavljem „Srbija“, s tim što je paragraf koji se odnosi na stanje njihove zaštite u odlukama tog istog komiteta naslovljen „Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)“, pri čemu je zvezdicom uz ime Kosova napomenuto da se ono tretira u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN. Na nedavnom zasedanju Komiteta u Bonu, u dogovoru s predsedavajućom Nemačkom, a uz podršku delegacija Hrvatske, Filipina i Perua, jednoglasno je odlučeno da se ne otvara debata o izveštaju o stanju zaštite naše baštine, koji je, inače, korektno sačinjen. Razlog je taj što bi se ušlo u politizovanu raspravu, bez izgleda za ikakav pomak, a uz opštu saglasnost da Komitet za svetsku baštinu nije mesto za takve okršaje. Imajući u vidu predistoriju i činjenicu da je u određenom trenutku, usled pritiska nekih zemalja, ime Srbije bilo potpuno uklonjeno s mesta na kome se nalazi, pa je posle mnogo muka vraćeno, tretman naše baštine na KiM je pri postojećim opštim uslovima optimalan, mada svakako ne i idealan – objašnjava ambasador Tanasković.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u subotu više puta na različitim mestima ponovio da će UN odbiti zahtev Prištine za prijem u Unesko, jer je pravno neutemeljen. Dačić tvrdi da je „Srbija postala takva zemlja da druge države gledaju da ne naruše odnose sa njom i da je to bio osnovni razlog zašto su gotovo sve otkazale učešće na vojnoj paradi u Zagrebu“. On, ipak, nije isključio mogućnost da „cifre u Izvršnom komitetu Uneska dovedu do prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju“.

– Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije odlučno se protive prijemu Kosova u Unesko – poručio je u Milanu ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Ivan Tasovac, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije o promociji kulture kao faktora dijaloga i razumevanja među narodima – rekao je Tasovac, prenosi FoNet.

Tasovac je predložio da se „pre bilo kakvih ishitrenih poteza pozove nova ekspertska misija Uneska da dođe na Kosovo i utvrdi kakvo je danas ukupno stanje kulturne baštine. Prema njegovim rečima, ta misija trebalo bi da utvrdi i koliko su stručne i kako organizovane službe koje se o njoj staraju i da li su otklonjeni razlozi zbog kojih su u opasnosti Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, koji su upisani na Listu svetske baštine.

Zanimljivo je da se Srpska patrijaršija, a ni Eparhija raško-prizrenska do sada nisu zvanično oglasile povodom kosovske kandidature. U SPC čekaju na prvu sednicu Svetog arhijerejskog sinoda posle letnje pauze, nezvanično tvrde Danasovi crkveni izvori.

Patrijarh srpski Irinej je, doduše, na zatvaranju izložbe o ruskoj dinastiji Romanov u Svetosavskom hramu na Vračaru izjavio za jedan beogradski list da je „otimanje srpskih svetinja na KiM u duhu albanske vlasti, a nažalost, i u karakteru Evropske unije i Amerike“.



 

Skupština Kosova danas o specijalnom sudu



Skupština Kosova danas bi po drugi put za nešto više od dva meseca trebalo da raspravlja o ustavnim amandmanima neophodnim za osnivanje specijalnog suda za zločine na KiM. Sednica je zakazana posle pretnje Vašingtona da će, ukoliko kosovski parlament pre letnjeg odmora ne obavi ovaj posao, „okrenuti list“ u američkoj politici prema Prištini, jer je Zapad protiv osnivanja specijalnog suda pod okriljem SB UN. Danasovi izvori spekulišu i da je novi američki ambasador u Prištini Gregori Delavi i pre današnjeg zvaničnog stupanja na dužnost zaveo novu disciplinu među političkim liderima kosovskih Albanaca. Iako opozicija tvrdi da se vraćanjem specijalnog suda na dnevni red krše skupštinska pravila rada, kosovski premijer Isa Mustafa juče je izjavio da je „obezbeđena skupštinska većina“ za izglasavanje ustavnih amandmana. Poslanička grupa DPK, za čijeg predsednika se tvrdi da ima problem da obezbedi glasove svoje stranke, ponovo će se danas sastati pre skupštinskog plenuma. U Prištini se spekuliše da bi glasove, eventualno, mogla da da AZBK Ramuša Haradinaja, ako glasanje bude tajno, a ne isključuju se ni mogući incidenti sa opozicijom.



Optužnica protiv gradonačelnika Štrpca

Osnovni sud u Uroševcu optužio je gradonačelnika Štrpca iz kosovskog sistema lokalne samouprave Bratislava Nikolića da je zloupotrebio službeni položaj – „protivpravno povećao iznos ugovora vrednog milion i po evra za gradnju stambenih zgrada u tom mestu“. Zajedno sa Nikolićem optužen je i službenik nabavke opštine Štrpce Agim Redžepi, prenose prištinski mediji.



 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari