Tanin: Naći trajno rešenje za kosovsko pitanje 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Šef UNMIK Zahir Tanin izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da bi za kosovsko pitanje trebalo naći trajno i održivo rešenje, u interesu svih i ukazao na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu kao pokušaj da se izbegne da se problem prenese na sledeću generaciju.

Tanin se uključio video linkom na sednicu SB UN na kojoj se razmatra najnoviji Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK i situaciji na Kosovu od 16. aprila do 15. jula.

On je rekao da je rešavanje kosovskog pitanja „dug, komplikovan i često bolan proces“ i da bi trebalo naći trajno i održivo rešenje koje je u interesu svih.

Tanin je napomenuo da je o unutrašnjem dijalogu u Srbiji razgovarao sa Vučićem i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, prošle nedelje u Beogradu.

Šef UNMIK je ocenio da je briselski dijalog usporen političkim procesima u Beogradu i Prištini i da bi ga što pre trebalo nastaviti.

Prema njegovoj oceni, potrebno je izgraditi međusobno poverenje, pošto je sprovođenje sporazuma nepotpuno.

„Potrebno je liderstvo svih uključenih strana ako želimo trajan mir na Zapadnoom Balkanu“, rekao je Tanin.

Prevazilaženje nepoverenja dve strane je dugoročan proces, ocenio je i dodao da su mnogi nerešeni slučajevi nestalih sa Kosova i dalje ozbiljna prepreka suštinskom poverenju.

Tanin se osvrnuo na izbore na Kosovu, održane 11. jula, posle kojih još nije formirana vlada, da je važno da Kosovo nastavi ozbiljno i odgovorno, a da međunarodna zajednica treba da da podršku i doprinesu stabilnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari