Tanin: Poverenje nikad niže 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Šef UNMIK Zahir Tanin ocenio je danas, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih
nacija, da je situacija na Kosovu generalno stabilna, ali da nivo poverenja između dve zajednice opada zbog brojnih neodgovornih izjava političara i diplomata,

Tanin je, govoreći o izveštaju generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu od januara do aprila 2017. godine, ukazao da se od 15. aprila mnogo dogodilo, navodeći rasisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za jun.

Prema rečima Tanina, raspad vladajuće koalicije je značajan razvoj dogadaja i njihov ishod može doneti drugačiju budućnost za Kosovo.

Izbori su prilika za obnovu političkih prilika i različitost u predstavljanju, rekao je Tanin koji je izrazio šok zbog napada na uglednu novinarku Arbanu Džaferi.

Ne mogu naglasiti važnost brze istrage tog užasnog incidenta na početku izborne kampanje, rekao je Tanin koji je ocenio da je izveštajni period obeležio pokušaj stvaranje vojske Kosova kroz amandmane, dok odnosi Prištine i Beograda nisu napredovali.

Česti ciklusi ometanja u odnosima ne pomažu napretku dijaloga, kao i primena sporazuma o Zajednici srpskih opština, rekao je on i napomenuo da je dijalog zaustavljen već nekoliko meseci i da je limitiran napredak u primeni postignutih dogovora.

Njegov nastavak je od najvažnijeg značaja, poručio je Tanin.

Tanin je istakao da je, pre odluke francuskog suda o izručenju Ramuša Haradinaja, kosovski parlament odneo rezuluciju o suspenziji dijaloga sa beogradom pod pokroviteljstvom EU.

Pošto Haradinaj nije izručen Srbiji, nadam se da će ta rezolucija biti povučena, dodao je on.

Tanin je, u vezi sa izručenjem Haradinaja, citirao izjave njegovog brata o etničkom čistom Kosovu, ali i izjave srpskih zvaničnika o tom slučaju, ukazujući da izjave političara negativno utiču na zajednice na Kosovu.

Šef UNMIK osvrnuo se i na izjave albanskog premijera Edi Rame o „stvaranju manjih unija“ ukoliko nema integracije u EU, a zatom i izjave političara sa Kosova i juga Srbije albanske nacionalnosti o stvaranju „velike Albanije“.

Srpski ministar Aleksandar Vulin potom je, rekao je Tanin, naglasio da „velika Albanija može biti ostvarena samo velikim balkanskim ratom“.

Kakve god da su namere svih tih izjava, one mogu da dovedu do nečeg mnogo goreg i pomislite šta bi svaka osoba, Albanac i Srbin mogao da misli o tim rečima, rekao je Tanin.

Tanin je rekao da su učestali i incidenti u Mitrovici i da, umesto otvaranja glavnog mosta na Ibru, sadašnja klima je puna tenzija i anksioznosti i nema razloga za optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari