Tanini kod Dačića i Nikolića 1Foto: EPA/ ABED AL HASHLAMOUN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefa misije UNMIK Zahira Tanina, u sklopu njegove redovne posete Beogradu pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK.

U razgovoru su iznete ocene o aktuelnoj političkoj i bezbednoj situaciji na Kosovu i Metohiji, perspektivi dijaloga Beograda i Prištine i delovanju UNMIK-a, čemu Srbija pridaje izuzetan značaj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Istaknut je značaj daljeg nesmanjenog angažovanja ove misije u oblastima ključnim za opstanak, normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Dačić izrazio je posebnu zahvalnost na naporima uloženim u implementaciji mandata UNMIK, uz očekivanje da će Misija i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem svog mandata u skladu sa rezolucijom SB UN 1244 (1999), navodi se u saopaštenju.

Nacionalizam nadjačao

Nacionalni identiteti država Evrope nadjačali su zajednički evropski identitet i to je dalo vetar u leđa zagovornicima stvaranja novih nacionalnih granica na Balkanu, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, u govoru polaznicima Bečke diplomatske akademije i studentima sa smera Međunarodni odnosi Klemson univerziteta.

Budite sigurni da Srbija svojim postupcima nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost po druge. Učestale provokacije nekih naših suseda Srbija je primila mirno i nije reagovala, rekao je Dačić i dodao da Srbija brani svoje i interese regioni i cele Evropske unije tako što čuva stabilnost u
zemlji i okruženju.

Stalne promene u međunarodnim odnosima nas teraju da se stalno prilagođavamo, a pravi izazov je u pronalaženju balansa između nacionalnih interesa i međunarodnih obaveza, kao i prave mere u stepenu političke i ekonomske integrisanosti, rekao je Dačić.

On je podsetio da je Srbija prošla kroz izuzetno težak period posle raspada Jugoslavije, dodajući da su promene krajem prošlog veka ostavile duboke posledice na nju i zemlje u okruženju zbog čega je bio potreban ogroman napor da se uhvati korak sa svetom.

Dok su zemlje centralne i istočne Evrope prolazile institucionalnu i društvenu transformaciju da postanu ravnopravni član EU, zemlje Zapadnog Balkana ostale su na periferiji, kritikovane da su zarobljene u svojim nacionalizmima i bez vizije. Dok je Evropska unija proživljavala svoje najbolje godine, Srbija i region su prolazili kroz period političke nestabilnosti, ekonomske i društvene tranzicije, rekao je Dačić.

Nastojanje međunarodne zajednice da konsoliduje situaciju na Balkanu, kao i naše shvatanje da je integracija u veći ekonomsko-politički sistem najbolje rešenje za uspostavljanje stabilnosti u regionu, doprinelo je da Srbija započne svoju reintegraciju u međunarodni sistem.

Otvaranjem evropske perspektive započet je put pomirenja i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Srbija je pokazala da poseduje kapacitet da realno i pragmatično sagledava dešavanja na međunarodnoj sceni, zaključio je Dačić.

On je rekao da je Srbija za spoljnopolitičke prioritete postavila: potpuno očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nastavak pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, dalji razvoj prijateljskih odnosa sa vodećim akterima na globalnom planu, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, dobrosusedske odnose i vojnu neutralnost.

Čvrsto je rešena da sve nesporazume rešava mirnim putem i da dijalog koristi kao sredstvo saradnje i pomirenja, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, svoju snagu i odgovornost Srbija je pokazala smogavši snage da se suoči i osudi zločince i zločine koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavijei.

Dosledno ćemo insistirati da se kazne oni koji su vršili zločine nad srpskim stanovništvom, poručio je Dačić u govoru dostavljenom iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Nilokić sa Taninijem

Napori Srbije da Kosovo ne postane država uspešni su sve dok UNMIK obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na današnjem sastanku sa šefom UNMIK Zahirom Taninom, saopštila je pres služba predsednika.

Nikolić je, kako je soapšteno, izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom UNMIK i naporima da se reše problemi na terenu, u interesu svih građana na Kosovu.

„Srbija je privržena dijalogu Beograda i Prištine, međutim, zabrinjavaju očigledne namere pojedinih albanskih političara da se stvori velika Albanija. Ako Albanci misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome provociraju i prete, u velikoj su zabludi“, ocenio je Nikolić.

„Mi smo spremni da ustupimo Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija Zajednica srpskih opština i dalje od toga ne možemo da idemo“, podvukao je Nikolić.

On je ukazao da se situacija u regionu Balkana zaoštrila, ali da ne očekuje da dođe do oružanih sukoba.

Tanin je rekao da je UNMIK puno radio na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, dijalogu zajednica i doprinoseći miru i bezbednosti i borbi protiv terorizma.

Tanin je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i zahvalio predsedniku što je doprineo smirivanju tenzija u regionu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari