Tanja Fajon: EU nije platforma za rešavanje bilateralnih pitanja 1Foto: FoNet/vlada Srbije

Zvanično nisam obaveštena o pismu koje je predsednik Vlade Republike Srbije uputio, između ostalih, i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

  O sadržaju pisma sam se informisala putem medija i moj prvi utisak je da se radi o nastavku izlaganja suprotnih stavova dve države, Hrvatske i Srbije, o različitoj interpretaciji istorije. Nisam u poziciji da komentarišem sam sadržaj, ali sam sasvim sigurna da EU ne bi trebalo da bude platforma odnosno okvir preko kojeg se rešavaju pitanja bilateralne prirode, dakle pitanja koja se tiču dve države, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, komentarišući pismo Aleksandra Vučića zvaničnom Briselu u kojem se izražava zabrinutost zbog situacije u regionu, pre svega zbog aktuelnih dešavanja u Hrvatskoj.

Podsetimo, povodom takvog Vučićevog poteza, Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, izjavila je za Danas da će EK odgovoriti na pismo, kao i da „mi očekujemo od svakoga da poštuje ono na šta se zavetovao i svoje obaveze“.

Tanja Fajon ističe da pozdravlja premijerovu zabrinutost za stanje u regionu i stalna upozorenja koliko malo je potrebno da se ponovo razbuktaju napetosti na Balkanu, „ali isto tako smatram da je efikasnije usmeriti energiju u rešavanje pitanja koja su ključna za budućnost Srbije i njen napredak na EU putu“.

– Što pre svi u regionu shvate da su tolerancije, uzajamno razumevanje, politički, verski i bilo koji drugi dijalog jedini pravi put za sve zemlje u regionu, brže i lakše će se postići napredak i omogućiti zdrav suživot, naročito za mlade, poručuje članica EP.

DŽejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, ocenjuje za Danas da je „zaista razočaravajuće gledati pravac u kojem se kreću odnosi između Srbije i Hrvatske, naročito u proteklih oko godinu dana“.

– Od kada se Hrvatska pridružila EU vidimo postojan rast nacionalističkog osećanja u toj državi. Mislim da je prvi istinski znak bio pokušaj da se ograniči korišćenje ćirilice u određenim opštinama. U međuvremenu, stvari su postale još gore. Smatram da su prošlogodišnje proslave na visokom nivou prilikom obeležavanja dvadesetogodišnjice operacija „Oluja“ predstavljale značajan korak unazad, što je bilo praćeno razlikama u vezi sa izbegličkom krizom. U proteklih nekoliko meseci odluka Zagreba da blokira otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU bila je krajnje razočaravajuća, naročito imajući u vidu proklamovanu nameru prethodne hrvatske vlade da ne upotrebljava pridruživanje EU kao način uticaja na bilateralne odnose, napominje britanski politikolog.

DŽejms Ker-Lindzi navodi da shvata zbog čega je premijer Vučić poslao pismo EU, ali da smatra da se tako ništa neće postići. „U ovom trenutku naprosto ne vidim da EU preduzima bilo kakvu akciju. Unija jednostavno ima suviše pitanja na svom tanjiru da bi se uplitala u ono što će mnogi neizbežno videti kao dugoročnu balkansku zavadu“, zaključuje sagovornik Danasa.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković smatra da reakcija Brisela na pismo Vučića „zvuči strogo formalno i šturo jer se ne oglašavaju oni kojima je pismo upućeno“.

„Reakcija iz Brisela zvuči kao strogo formalna jer se oglašava portparol, a ne oni kojima je pismo upućeno. Srbija u ovoj vrsti diplomatskog konflikta nikakvim svojim postupkom nije isprovocirala ovakve postupke Hrvatske, a, sa druge strane, mi ne vidimo nikakvo, ne izvinjenje, već otklon od podizanja spomenika jednom teroristi, a pritom nema nikakve reakcije ni od EU“, izjavio je Selaković za RTS.

U sličnom tonu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da Srbija nije kriva za eskalaciju zategnutih odnosa i da pismo Vučića EU „zaslužuje odgovarajući politički odgovor.

„Od tog odgovora zavisi naše shvatanje Evrope i to kako će građani doživljavati EU… Odgovor Maje Kocijančič nisam doživeo kao odgovor jer portparol EK nije neko ko može da pruži relevantan politički odgovor na relevantno političko pitanje koje je postavio premijer Vučić.. Srbija neće prihvatiti nikakve veštačke simetrije, nismo svi pomalo krivi i suštinsko pitanje koje je postavio Vučić Evropskoj komisiji jeste šta je to Srbija pogrešila. To je pitanje na koje očekujemo odgovor, izjavio je Vulin, preneo je Tanjug.

 

 

Milanović šokiran presudom

Zagreb – Predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je šokiran presudom bivšim pripadnicima jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koje je sud u Minhenu proglasio krivim za organizaciju ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj i koji su osuđeni na doživotnu robiju. „Šokiran sam tom presudom. Ako je to istina, ti ljudi su dobili najblažu kaznu koju su mogli dobiti. Žao mi je što o tome nije odlučeno u Hrvatskoj“, istakao je Milanović, preneli su zagrebački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari