Odlukom da počne da se bavi humanitarnim radom supruga predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Dragica, krenula je stopama prethodne prve dame, Tatjane Tadić, koja je od 2004. godine aktivna u organizaciji Naša Srbija. Ipak, stiče se utisak da je to maltene jedina sličnost između njih dve.


Ni površnim posmatračima prilika u Srbiji nije promakla činjenica da se supruga lidera Demokratske stranke Borisa Tadića tokom njegovog predsednikovanja držala po strani. Tatjana Tadić, rođena Rodić, upoznala je svog budućeg supruga na jednom svadbenom veselju. Ima diplomu Građevinskog fakulteta, ali se karijere odrekla da bi se posvetila brizi o kćerkama Maši i Vanji.

Mnogi smatraju da je njen život u dubokoj senci supruga bio rezultat dogovora s Tadićem, koji je prilikom prve izborne kampanje na pitanje zašto ga Tatjana ne prati na mitinzima i drugim javnim skupovima odgovorio: „Nisam ušao u politiku sa suprugom, niti se moja supruga ikada mešala u ono što radim. Njeno uključivanje u kampanju bilo bi pomalo veštačko, a ja se ne ponašam na veštački način.“

Mada se retko pojavljivala u javnosti, Tatjana je 2009. pratila supruga na svečanoj večeri kod španskog kraljevskog para, organizovanog u njihovu čast u Madridu, a u julu 2010. zajedno sa kćerkama bila je gošća hrvatskog predsednika Ive Josipovića na Brionima. Takav gest ocenjen je kao odraz unapređenja srpsko-hrvatskih odnosa.

Tadić je u pratnji porodice glasao i u drugom krugu majskih izbora, a desetak dana kasnije objavljena je vest da je njegova supruga verbalno napadnuta u centru prestonice i da su zbog toga intervenisali pripadnici specijalne jedinice „Kobre“.

Za razliku od Tatjaninih krajnje doziranih javnih nastupa, aktuelna prva dama Srbije postala je u prethodna četiri meseca prepoznatljivo lice na domaćoj sceni. Nedugo posle Nikolićeve pobede na predsedničkim izborima mediji su počeli da se zanimaju za njen život i, između ostalog, obelodanjeno je da se dugo bavi slikarstvom i ikonopisanjem, te da je radila na restauraciji ikonostasa u manastiru Voljavca, na obroncima Rudnika.

Dragica, rođena Ninković, upoznala je svog supruga još u detinjstvu, jer su živeli u istom delu Kragujevca. Venčali su se 1975. u Trebinju, gde je Nikolić radio na gradilištu. Imaju sinove Radomira i Branislava i petoro unučadi. Dragica je po obrazovanju ekonomski tehničar, a tokom nedavnog boravka na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je pravila društvo suprugu, otkrila je da voli sport i da je u mladosti trenirala košarku.

Prva dama Srbije privlači pažnju i po svom modnom stilu, što je došlo do izražaja prilikom Nikolićeve inauguracije, kada je obukla haljinu kraljevsko plave boje, u stilu supruge britanskog princa Vilijama Kejt. Pojedini mediji preneli su da joj je premijer Ivica Dačić tada uputio kompliment da „izgleda bolje nego ikada“.

Od Žakline Kenedi do Mišel Obama

Supruga američkog predsednika Džona Kenedija Žaklina postavila je zadatak svim narednim prvim damama na Zapadu, budući da je postala prepoznatljiva kao ikona stila. Čini se da je aktuelna prva dama SAD Mišel Obama dostojna naslednica Žakline, jer je u protekle tri i po godine plenila šarmom na inostranim turnejama svog supruga. Simpatije svetske javnosti osvojila je i životna saputnica novog francuskog predsednika Fransoa Olanda, Valeri Trijerveler, koja slovi za energičnu i samostalnu ženu.

Prakse na Istoku

Supruge lidera država Istoka ređe se pojavljuju u javnosti od prvih dama zapadnih zemalja. Ilustracije radi, prva dama Rusije, Ljudmila Putin, ne može se često videti u medijima, a do sada se oglašavala isključivo kao filolog, u polemikama oko ruskog jezika. Ima i izuzetaka. Jordanska kraljica Ranija prepoznatljiva je na svetskoj sceni po borbi za unapređenje položaja žena u toj zemlji, humanitarnim aktivnostima i manekenskom izgledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari