Taubadel: Srbija napušta evropski put 1Foto: Tobias Bohm

Sve demokratske stranke i kandidati u Srbiji zaslužuju pošteno, otvoreno i transparentno političko okruženje, kao i izborni proces u koji će moći svi da se uključe.

U aktuelnim okolnostima, kada predsednik Vučić vodi ovu državu na veoma autoritaran način, gotovo da nije moguće političko nadmetanje. Nažalost, ne postoji prostor da neka opoziciona stranka bude predstavljena na javnoj televiziji, niti u bilo kojim srpskim medijima sa širom frekvencijom. To je očigledna zloupotreba fer izbornog okruženja, kaže u razgovoru za Danas Viola fon Kramon Taubadel, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i članica Spoljnopolitičkog odbora EP. Naša sagovornica se prekjuče u Briselu susrela sa predstavnicima srpske opozicije – predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, liderom Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem i internacionalnim sekretarom Pokreta slobodnih građana Natanom Albaharijem.

Fon Kramon Taubadel konstatuje da su „pravila procedura u parlamentu (Srbije) bila grubo kršena pre nego što je opozicija počela da bojkotuje njegov rad, budući da opozicione stranke nisu bile tretirane na način na koji bi to trebalo činiti u zreloj i funkcionalnoj demokratiji“.

– Sa te tačke gledišta, Srbija definitivno napušta put EU integracije, ponašajući se na način koji je više nego za žaljenje. Srbija je važna evropska zemlja, koja, nesumnjivo, pripada EU, ali mora, stoga, da pokaže više napora i više poštovanja za demokratska pravila, smatra ova evroposlanica.

* Poručili ste putem Tvitera da „ništa nije jasno u Prištini“ oko sporazuma o obnavljanju avio-linije između Beograda i Prištine. Znate li da li je EU bila informisana o ovom dogovoru pre nego što je obelodanjen?

– Nisam sigurna kakvu je informaciju dobila Evropska služba za spoljne poslove.

* Kako gledate na ulogu SAD u naporima međunarodne zajednice da se reši kosovsko pitanje?

– SAD imaju veoma važnu ulogu u ovom regionu, naročito na Kosovu. Ipak, stiče se utisak da su odnedavno akteri iz SAD više fokusirani na „biznis dilove“, što, u suštini, znači na zadovoljenje „kratkovidih“ interesa američkog biznisa, nego na razmatranje strateških odluka, potrebnih zarad dugoročne stabilnosti i razvoja regiona. Naravno, Vašington nije „homogen“ – postoje izvesne razlike između ljudi u Beloj kući i unutar Stejt departmenta. Ako želimo da vidimo istinske rezultate, potrebno je da vidimo da i SAD podržavaju borbu protiv korupcije, a da ne pominjemo njihov plan da izgrade termoelektranu na Kosovu, državi sa užasnim kvalitetom vazduha! Što je najvažnije, potrebno je SAD prihvate odluku glasača na Kosovu.

* Kako komentarišete činjenicu da je briselski dijalog Beograda i Prištine odavno „zamrznut“, zbog odluke kosovske vlade da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Nadate li se da će pregovori uskoro biti nastavljeni?

– Naravno. Nadam se da ukoliko bude formirana nova vlada u Prištini možemo da obnovimo taj proces. Ali, kada se Brisel toliko usredsredi na dijalog, mi naprosto dozvoljavamo Beogradu i Prištini da sprovode svakojaku politiku. Potrebno je da se uhvatimo ukoštac s pitanjima korupcije, vladavine prava, socijalne politike, ekologije… Dakle, dugoročno gledano, naravno, potreban nam je dijalog, ali nije dobro kada se Vučić i Tači „izvlače“ i rade šta žele jer im Brisel postavlja pitanja samo u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. Nadam se da će takse od 100 odsto biti ukinute, ali takođe moramo da imamo na umu da je to bila reakcija Prištine na međunarodnu kampanju Beograda za povlačenje priznanja Kosova.

* Nemačka se snažno protivi bilo kakvoj „korekciji granica“ kao rešenju za Kosovo. S druge strane, izgleda da SAD imaju „fleksibilniji“ stav o ovom pitanju. Šta Vi mislite?

– Nije se samo Nemačka usprotivila tome. Na sreću, većina stranaka se tome protivila od početka. To je bila zaista loša ideja, a, opet, i to je potez koji su podržali neki u SAD, koji bi da odlučuju bez uzimanja u obzir interesa ljudi. Takva rešenja su uvek loša.

* Nadate li se da će ubrzo biti formirana nova kosovska vlada?

– Nadam se jer je Kosovo pola godine bez potpuno funkcionalne vlade, a ima mnogo posla koji treba obaviti. Ali, naravno, nije moj posao da im pomažem u pregovorima.

„Planiram posetu Beogradu“

* Nedavno ste posetili Prištinu. Kakvi su Vaši utisci? Planirate li da u skorije vreme posetite i Beograd?

– Ovo su ključni dani za Kosovo, narod ima veoma velika očekivanja. Nadajmo se svi da će političari na Kosovu ispuniti ono što njihov narod zaslužuje i da će imati na umu dugoročne perspektive i ciljeve, takođe, a ne da budu zavaravani „kratkovidim“ dilovima. Da, definitivno planiram da dođem u Srbiju, zasigurno u Beograd, ali nadam se da ću posetiti i druga mesta, 2020. će biti veoma interesantna godina za Srbe, kao i za narod na Zapadnom Balkanu.

O sagovornici

Viola fon Kramon Taubadel je nemačka političarka iz redova Zelenih. Poslanica EP postala je prošle godine. Prethodno je bila jedan od predstavnika Donje Saksonije u Bundestagu – od 2009. do 2013. Članica je Zelene stranke od 2001.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari