Tegeltija: Zbog čudnog stava delegacije Kosova nije usvojena zajednička deklaracija   1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beču da je na Samitu o zapadnom Balkanu postignut veliki stepen saglasnosti o svim ključnim pitanjima koja opterećuju zemlje regiona, ali da zbog „čudnog stava“ delegacije Kosova nije postignut konsenzus o usvajanju deklaracije.

On je naveo da je deklaracija trebalo da bude prosleđena Savetu Evrope kao zajednički stav svih zemalja, ne pojasnivši za Radio-televiziju Republike Srpske šta je bila suština stavova kosovske delegacije.

Tegeltija je posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom izjavio da je Austrija jedna od retkih zemlja sa kojima BiH ostvaruje suficit, koji se svake godine povećava.

On je dodao da BiH i Austrija imaju dobre medjusobne odnose, bez otvorenih pitanja.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o borbi protiv korona virusa, istakavši da će BiH i zemlje zapadnog Balkana u avgustu dobiti značajnu količinu vakcina od Austrije po sistemu kupovine, što će omogućiti da se gradjanima ponudi dovoljno vakcina pre jeseni.

„Mi ćemo nastaviti dogovarati nabavku vakcina i sa drugim zemljama, ali ova količina od oko 300.000 iz Austrije biće nam veliki podstrek“, naglasio je Tegeltija.

On je rekao da je sa Kurcom razgovarao i o migranstkoj krizi, ističući da BiH trpi prevelik pritisak migracija s obzirom na broj stanovnika i na površinu.

Tegeltija smatra da nije dobro to što se migranti zaustavljaju na granici izmedju BiH i Hrvatske, a da im se sa druge strane omogućava nesmetano kretanje od ulaska u EU sve do BiH.

„Zbog toga mi tražimo da se pomeri granica odbrane od migranata. BiH je spremna biti deo priče, odnosno da se pokušaju zaustaviti migranti na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom“, rekao je on.

Dodao da će za to biti potrebna tehnička podrška EU kakvu pruža i nekim drugim zemljama zapadnog Balkana, poput Makedonije i Albanije.

Tegeltija je naveo da je jedna od tema razgovora bila proširenje EU i da je Austrija prijatelj svim zemaljama zapadnog Balkana, posebno BiH u nastojanju da napravi prvi sledeći korak u procesu pridruživanja EU.

On je naglasio da je austrijski kancelar obećao da će biti ambasador BiH i da će pokušati da ubedi sve one zemlje, koje imaju sumnju prema proširenju EU, da nema Evrope bez svih zemalja zapadnog Balkana u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari