Tepić: Ko je izvozio oružje napravljeno u Krušiku u Avganistan? 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Oružje proizvedeno u vojnoj fabrici „Krušik“ iz Valjeva prevoženo je sa aerodroma „Nikola Tesla“ i za Avganistan, izjavila je danas šefica poslaničkog kluba Samostalni poslanici Marinika Tepić i pokazala fotografije koje datiraju iz 2017. i 2018. godine.

„Sa našeg aerodroma ‘Nikola Tesla’ letelo je oružje i za Avganistan. Ovde se radi o municiji kalibra 122 milimetra, jednoj od najrazornijih i najopasnijih. To su rakete (za višecevni bacač) ‘Grad’ i jako bih volela da znam ko je ovo oružje iz ‘Krušika’ izvozio u Avganistan, jer samo ‘Krušik’ proizvodi ovo oružje“, rekla je Tepić.

Ona je kazala da se na sanducima čije je fotografije prikazala vidi obeležje municije.

„To su fotografije sa našeg aerodroma i moje ključno pitanje je ko je izvozio ovo oružje za Avganistan“, upitala je Tepić i navela da su fotografije nastale 11. decembra 2017. godine, 2. jula 2018. godine i 28. jula 2018. godine.

Ona je pitala i zašto trgovac oružjem i čovek koji je na crnoj listi SAD Slobodan Tešić ponovo dobija diplomatski pasoš i pitala po kom osnovu ga je dobio i po čemu je toliko značajan da ponovo dobije diplomatski pasoš.

Tepić je rekla i da je Tešić bio donator dva traktora porodicama na Kosovu i Metohiji koja su u ime Aleksadra Vučića išli da podele Vučićev bliski saradnik Nikola Selaković i Dušan Kozarev iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Tešić je tada predstavljen kao privrednik iz Beograda, a prećutano je da je i trgovac oružjem. Bukvalno u isto vreme fabrika ‘Krušik’ sklapa posao o izvozu naoružanja sa Jermenijom, koji se zatim raskida da bi se ustupio firmi ‘Vektura’ Slobodana Tešića. Imamo školski primer trgovine uticajem i sponzorstva“, rekla je Tepić.

Ona je kazala da postoje ozbiljne indicije i informacije da je najveći deo tog oružja koje je Tešić izvezao za Jermeniju, zapravo završio u Libiji koja se nalazi pod embargom UN.

„To su oni avioni koji su danima tokom leta, uglavnom jula 2018. godine na šta su i gradjani Niša ukazivali intezivno, uzletali noću sa niškog aerodroma, da bi im se potom odjednom gubio trag na mapi koja omogućava praćenje leta aviona“, rekla je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari