Tepić: Ministra prosvete ne zanima što roditelji nemaju novca da školuju decu 1Foto: FoNet/TV

Naše tvrdnje da roditelji nemaju novca da bi njihova deca išla u srednju školu dobile su potvrdu u izjavi ministra prosvete Mladena Šarčevića da je “jako dobar rezultat” to što 4.000 dece nije upisalo srednju školu, izjavila je Marinika Tepić, potpredsednice Stranke slobode i pravde.

Ona je Šarčevića, u pisanoj izjavi, upitala da li zna da su u Kovačici roditelji prinuđeni da dele sopstvenu decu, jer jedno dete upisuju u srednju školu, a drugo ne, pošto nemaju za autobusku kartu do Pančeva za oboje.

„Koliko roditelja sa sela odlučuje da deca rade sa njima, umesto da ih dalje školuju? A kako ćemo, gospodine ministre, da krenemo napred bez toga da svako dete završi bar srednju školu, da se obrazujemo i znamo više?“, dodala je ona.

Kako navodi, zato država Srbija mora zakonom da garantuje obavezno srednje obrazovanje i finansijsku pomoć deci iz siromašnih porodica i za srednju školu, mora da obezbedi besplatne udžbenike, da poveća plate profesorima koji sa decom rade, da gradi nove osnovne, ali i srednje škole.

„Bez ulaganja u obrazovanje nema napretka, ni ulaska u grupu uređenih evropskih zemalja čemu svi težimo“, naglašava Tepić.

Ona je zaključila da se obrazovanje ne sme tretirati kao trošak već kao jedina prava dugoročna investicija i šansa razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari