Tepić: Zašto je pušten na slobodu Albanac koji je uhapšen u špijunskoj aferi u Prvom partizanu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić upitala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića zašto je Albanac Šefćet Demirovski, koji je kako je navela, „na velika zvona“ uhapšen u „špijunskoj aferi“ sa prikupljanjem podataka o proizvodnji municije u užičkom Prvom partizanu, pušten na slobodu uz plaćenu kauciju od 200.000 evra.

Navodeći da je Demirovski pušten iz pritvora prošlog petka, ona je upitala „da li strani špijun može da zadovolji ovu vlast i naše tromo pravosuđe time što plati 200.000 evra kako bi se branio sa slobode, dok uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji brani našu namensku industriju, sedi u kućnom pritvoru“.

„Da li je i Obradović trebalo da isplati neki novac kako bi bio na slobodi“, upitala je potpredsednica Stranke slobode i pravde tokom konferencije za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je novinarima pokazala dokument za koji tvrdi da je „odluka“ koju su potpisali rukovodioci užičkog Prvog partizana a kojom se radnicima te firme plaća „nadoknada u visini prosečne mesečne plate zbog učešća na mitingu ‘Budućnost Srbije’ 19. aprila u Beogradu“.

„Ovo je zvanični dokument. Prosečna plata u tom trenutku u Prvom partizanu iznosila je oko 70.000 dinara što znači da su svi radnici tog preduzeća koji su dovedeni da kliču Aleksandru Vučiću, bili nagrađeni za taj jedan dan prosečnom mesečnom zaradom“, navela je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Iznoseći nova saznanja u vezi kako je rekla, „sumnjive i koruptivne trgovine oružjem“ iz Srbije, ona je upitala ministra trgovine Rasima Ljajića, kao nekoga ko ima „ključnu ulogu u davanju saglasnosti i dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme“, zašto se krije da „paket saglasnosti, odnosno ta dozvola može da se obezbedi, odnosno potplati sa 120.000 evra“.

„Šta je Ministarstvo trgovine uopšte uradilo na praćenju izvezenog oružja i vojne opreme, da li je ikada išta preduzelo da isprati tok te robe, naročito kada znamo da postoje ozbiljne indicije, naročito u poslovanju Slobodana Tešića i firme GIM, sa kojom je povezan otac ministra unutrašnjih poslova, da ta roba ne završava kod krajnjeg korisnika već na nekim trećim adresama“, upitala je Marinika Tepić.

Zatražila je od Ljajića i da odgovori „zbog čega je Slobodan Tešić povlašćeni trgovac oružjem u Ministarstvu trgovine pa se njegovi zahtevi rešavaju odmah, po hitnom postupku i zbog čega su pojedini službenici tog resora poniženi jer treba da izigravaju kurire Tešiću umesto da vrše kontrolu nad dokumentacijom i licima koje trguju oružjem iz naše namenske industrije a u stvari čine štetu našoj državi i namenskoj“.

Ona je kazala i da Tužilaštvo za organizovani kriminal ima rok do naredne sedmice da reaguje na te navode o trgovini oružjem i „probudi se iz zimskog sna“, dodajući da će u suprotnom „odneti kilograme dokaza republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac lično“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari