Timoti Les: Novi regionalni entitet na Zapadnom Balkanu postaje stvarnost 1Foto: Demostat

Glavno dostignuće samita u Skoplju jeste to što novi regionalni entitet na Zapadnom Balkanu postaje stvarnost, kaže za Danasov portal Timoti Les, saradnik istraživačko-analitičkog centra Demostat sa Univerziteta Kembridž i stručnjak za Zapadni Balkan.

On tako komentariše poruke koje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, poslali  na otvaranju regionalnog ekonomskog foruma u Skoplju, koji se održava u okviru inicijative, a koja je iz „Mini Šengena“ danas preimenovana u „Otvoreni Balkan“ („Open Balkans).

Povodom promene imena  tog projekta, Les konstatuje:“Zamena imena Mini Šengen jednim zvaničnijim nazivom doprineće stvaranju tog novog  entiteta“.

„Regionalni entitet je prirodna posledica sloma procesa evropske integracije, što znači da tri države učesnice moraju da pronađu alternativno sredstvo da bi postigle svoje strateške ciljeve, a sve tri žele da unaprede ekonomski rast. Uklanjanje barijera za trgovinu i privredu jeste način da se to postigne. Srbija time može da konsoliduje svoju lidersku poziciju na Balkanu, i da privuče Kosovo, BiH i Crnu Goru, gde žive srpske manjine, natrag u svoju orbitu. Albanija može da privuče albansku dijasporu u drugim delovima ovog regiona. Severna Makedonija može da obezbedi svoj opstanak kao države, u okolnostima kada dolaze pretnje da opstane iz Grčke i Bugarske“, smatra naš sagovornik.

Prema Lesovom mišljenju, sada će nastupiti „period konsolidacije“. Kako objašnjava:“Prošlog meseca tri navedene države su nagovestile da će prepustiti liderstvo Mini Šengena Evropskoj komisiji. EU će biti srećna zbog toga, jer to nudi svojevrsno rešenje za problem Balkana koji se ne pridružuje EU, a i SAD će biti srećne“.

„Moguće je da će se Mini Šengen sada povezati sa naporom EU da se uspostavi regionalna carinska unija, što će ohrabriti Kosovo, BiH i Crnu Goru da se pridruže. To bi moglo da izazove bojazni Srbije, ali neučestvovanje u ovom projektu u stvarnosti bi značilo političku i ekonomsku izolaciju“, tvrdi Timoti Les.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari