Sporovi koji tinjaju između Zapada i Kosova oko prisustva misije EU, mogli bi prerasti u ozbiljne bezbednosne izazove, ocenjuje američka agencija za strateška istraživanja Stratfor. Stratfor u analizi navodi da je lider kosovske „nacionalističke nevladine organizacije“ Samoopredeljenje Albin Kurti, posle hapšenje 21 člana zbog nereda u kojima su uništena vozila Euleksa, poručio da će nastaviti demonstracije protiv misije EU.

Navodeći da „napetost između građana Kosova i Zapada godinama ključa i da problem neće biti rešene sve dok Euleks ostane na Kosovu“, agencija ocenjuje da bi poslednji porast nezadovoljstva s EU „mogao nagovestiti ozbiljan problem za nastojanje Zapada u sprovođenju zakona u novoj balkanskoj državi“. „I dok je vlada (Kosova) do sada bila relativno mlaka u neprijateljstvu prema Euleksu, izgleda kao da je samo stvar vremena kada će snažnije početi da deluje“, opominje Stratfor. Podsećajući na ranije tenzije između građana Kosova i zapadnih misija, Stratfor navodi da je „jasno je da je Priština odavno ogorčena prisustvom međunarodnih snaga“. „Nije međutim jasno koliko su kosovski lideri spremni da idu daleko u korišćenju grupa poput Samoopredeljenja za vršenje pritiska na Euleks da ode. Ako bi Priština počela da podržava narodne pokrete usmerene na ostvarivanje potpunog suvereniteta na Kosovu, pozicija Zapada u toj balkanskoj zemlji postaće znatno slabija“, ocenjuje se u tekstu. Evropa oseća da ne može Kosovo prepustiti sebi „usled opasnosti koju ono predstavlja kao raj za krijumčarenje“, ali s druge strane Priština ne oseća potrebu za pomoći, pogotovo za stvari koje smatra unutrašnjim pitanjima, ocenjuje Stratfor. Uz podsećanje da je za održavanje reda na Kosovu prvo bila zadužena misija UN (Unmik), a potom misija EU (Euleks), navodi se da je u očima Prištine mala razlika između te dve misije, jer „obe predstavljaju uvredu za kosovsku političku suverenost“. „Priština vidi prisustvo Euleksa kao prihvatljivo sve dok je omeđena dvema policijskim misijama: obuka nastajućih kosovskih policijskih snaga po međunarodnim standardima i obuzdavanje nepokorne manjinske populacije kosovskih Srba. Povrh ta dva mandata, raison d’etre međunarodne misije unutar njenih granica prestaje da postoji“, piše Stratfor.

Kurti: Spremamo nove proteste

Lider pokreta „Samoopredjeljenje“ Aljbin Kurti najavio je juče nove proteste protiv policije EU na Kosovu, nakon prvih demonstracija početkom sedmice. „Oni nikad neće biti mirni. Delovaćemo protiv ove misije koja sve više počinje da liči na kolonijalnu vladavinu“, rekao je predsednik Pokreta Aljbin Kurti Frans presu. On je dodao da pokret nije protiv EU, već protiv „ove vrste policijske misije“. „Nama su od EU potrebni ekonomski eksperti, lekari, profesori, a ne neko da nama upravlja“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari