Jedan od tri najtraženija haška optuženika Zdravko Tolimir, koji je posle 12 godina skrivanja uhapšen pre dva dana na području Bratunca, od juče popodne nalazi se u pritvorskoj jedinici Haškog suda, potvrdio je Refik Hodžić, portparol Tribunala, pošto su dva kombija sa zatamnjenim staklima oko 15.

Jedan od tri najtraženija haška optuženika Zdravko Tolimir, koji je posle 12 godina skrivanja uhapšen pre dva dana na području Bratunca, od juče popodne nalazi se u pritvorskoj jedinici Haškog suda, potvrdio je Refik Hodžić, portparol Tribunala, pošto su dva kombija sa zatamnjenim staklima oko 15.40 ušla u krug pritvora.
Tolimir je juče sa sarajevskog aerodroma prebačen u Hag nešto iza podneva avionom NATO iz baze Alijanse u Butmiru. Tokom jučerašnjeg prepodneva u medijima se su pojavila različiti termini Tolimirove deportacije, a u agencijskim izveštajima ističe se da novinarima nije bio dozvoljen ulazak na aerodrom dok avion nije uzleteo s piste.
Kako je za Danas objasnio Refik Hodžić, portparol Haškog suda, Tolimir će, prema ustaljenoj proceduri, po dolasku u Hag biti smešten u pritvorsku jedinicu Tribunala.
U Haškom sudu ističu da pre smeštanja optuženika u pritvorsku jedinici Tribunal ne mogu da komentarišu zdravstveno stanje, niti detalje u vezi s prebacivanjem u Hag, ali je Danasu rečeno da je preduzeto sve što je bilo neophodno za adekvatnu negu tokom transporta novog zatvorenika, utvrđivanja njegovog zdravstvenog stanja i lečenja kada bude smešten u pritvor.

Haško tužilaštvo pokazalo dokumente koji terete Tolimira

Hag – Na suđenju oficirima Vojske RS optuženim za genocid u Srebrenici optužba je juče prikazala dokument u kojem general Zdravko Tolimir krajem jula 1995. zagovara ubijanje muslimanskih izbeglica iz Žepe. Tokom dodatnog ispitivanja svedoka Manojla Milovanovića, tadašnjeg načelnika Glavnog štaba VRS, tužilac Piter Mekloski predočio je dokument s Tolimirovim potpisom u kojem on generalu Ratku Mladiću preporučuje „uništavanje“ muslimanskih izbeglica i upotrebu „hemijskih sredstava“ tokom ofanzive VRS na Žepu. Tu preporuku Tolimir je, prema optužbi, uputio optuženom generalu Radivoju Miletiću, takođe Mladićevom pomoćniku, čija je dužnost bila da je prenese Mladiću.

Posle Radovana Karadžića i Ratka Mladića, treći najtraženiji haški optuženik general u penziji Vojske RS Zdravko Tolimir, koga Haško tužilaštvo tereti za zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995, kasno preksinoć prebačen je s banjalučkog aerodroma u Sarajevo. Dragi Milošević, zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije RS, najavio da će Tolimira zbog lošeg zdravstvenog stanja pre leta za Hag pregledati lekari. Tolimir je, navodno, pretrpeo dva moždana udara. Na pitanje da li raspolaže informacijom gde se Tolimir do prekjuče nalazio, Milošević je odgovorio da je Tolimir bio na teritoriji Republike Srbije.

Radikali osuđuju Tolimirovo hapšenje

Beograd – Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić osudio je juče hapšenje Zdravka Tolimira i optužio predsednika i premijera Srbije da su iza te akcije. Prema Vučićevim rečima Boris Tadić i Vojislav Koštunica su u poslednjih nekoliko dana znali gde se kretao Tolimir i zbog toga su pozvali Karlu del Ponte da naredne nedelje poseti Beograd. Vučić je najavio da će SRS u nedelju saopštiti više podataka o učešću srpske policije u Tolimirovom hapšenju. Izrazivši nadu da Ratko Mladić neće biti uhapšen, Vučić je naglasio da SRS ne može da pruži bilo kakvu podršku haškim optuženicima, niti da učestvuje u njihovom skrivanju. Vučić je ponovio da će se odreći poslaničkog imuniteta ukoliko ga tužilaštvo i policija pozovu na odgovornost zbog lepljenja plakata s imenom Ratka Mladića u bulevaru Avnoja u Novom Beogradu.

– Način na koji je Tolimir prelazio granicu nije utvrđen – izjavio je Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP RS na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

LJAJIĆ: Haška koincidencija

Novi Sad – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić negirao je juče da je hapšenje Zdravka Tolimira u vezi sa skorim dolaskom Karle del Ponte u Srbiju. Ljajić je izjavio da je hapšenje Tolimira „puka koincidencija“ s dolaskom Del Ponteove, a da je bivši general Vojske RS uhapšen „onda kada su postojale indicije da se nalazi na toj lokaciji“. On je ocenio da je sada momenat i za ostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju i pozvao optužene Gorana Hadžića i Stojana Župljanina „da iskoriste mogućnosti koje im pruža dobrovoljna predaja Tribunalu“. Ljajić kaže da „ne upućuje poziv Mladiću, jer nije realno očekivati da se on dobrovoljno preda“. Prema njegovom mišljenju Tolimirovo hapšenje će biti veliki korak u pravcu ispunjavanja obaveza Srbije prema Tribunalu. Ljajić očekuje i „pozitivno intoniran izveštaj Karle del Ponte, uz konstataciju da Mladić još nije u Hagu“. Posle hapšenja Tolimira, u bekstvu je još pet Srba haških optuženika – Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić, Vlastimir Đorđević i Stojan Župljanin.

Reč je o „otvorenom prostoru“ gde lako prelaze i lica i roba, ali prema Vasićevim rečima hapšenja je sprovedeno na osnovu određenih operativnih saznanja da bi neko od haških optuženika trebalo da se tokom četvrtka nađe na tom području.
– Blokiranjem terena i određenim aktivnostima koju su proveli pripadnici Uprave kriminalističke policije, jedinice za podršku iz Zvornika i Bijeljine i Policijske stanice Bratunac, uhapšeno je jedno lice koje kod sebe nije imalo dokumenta, a kasnije je utvrđeno da je reč o Tolimiru – kaže Vasić.
On naglašava da detalje o prikupljanju informacija u vezi s hapšenjem ne može izneti u javnost i dodaje da je pod hipotekom još pet lica čije se izručenje traži od Republike Srbije i RS. Vasić tvrdi da nedavna poseta ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe Beogradu nije imala veze s Tolimirovim hapšenjem, mada su već u to vreme „kolale nezvanične informacije o boravku uhapšenog „. Informacija je, objašnjava Vasić, „delimično prosleđena drugim agencijama u BIH, ali su izvori bili nedovoljno pouzdani i provereni“.
Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare posvećenoj hapšenju organizovane grupe trgovaca ljudima da je podatke o haškom beguncu Zdravku Tolimiru MUP Srbije dobio od bezbednosnih službi, a ne od Haškog suda. MUP Srbije je, ističe Veljović, „od ovdašnjih službi bezbednosti dobio određene informacije o Tolimiru i prosledio ih policiji RS koja je izvela hapšenje, a sarađivalo se i s policijama u regionu“. On je najavio da će se ubuduće akcije u hapšenju haških optuženika sprovoditi „zajednički sa svim policijama u regionu“.
Upitan da li se Tolimir skrivao na teritoriji Srbije, Veljović je rekao da ne zna i najavio da će MUP Srbije objaviti zvanično saopštenje, s detaljima akcije hapšenja.
O prekjučerašnjem hapšenju jednog od najbližih saradnika nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske RS Ratka Mladića Karlu del Ponte, glavnog tužioca Haškog suda, obavestio je premijer RS Milorad Dodik, kaže Olga Kavran, portparol Haškog tužilaštva. Prema njenim rečima Karla del Ponte se nada da će uskoro biti uhapšeni i Karadžić i Mladić.
Gotovo sve strane diplomate i političari pozdravljaju Tolimirovo hapšenje kao „pozitivan događaj i važan korak ka izvođenju svih haških begunaca pred Haški tribunal“. Zapadni mediji ocenjuju da se ovim činom „Srbija približila obnavljanju pregovora s EU“.
Oli Ren, evropski komesar za proširenje, u kratkom saopštenju navodi da je „puna saradnja s Haškim sudom ne samo međunarodna obaveza, nego i ključni uslov za trajno pomirenje na području zapadnog Balkana“.
Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, u pisanoj izjavio pozvao je „nadležne vlasti da preduzmu odlučujuće korake da i ostali optuženi, a prvenstveno Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu izvedeni pred pravdu“. On je ukazao da je „saradnja s Haškim sudom međunarodna obaveza koja se mora ispuniti“, prenosi
Beta Kristijan Švarc-Šiling, visoki predstavnik u BIH, pozdravio je vest o hapšenju Zdravka Tolimira ističući da je ovo prvi put da je policija RS uhapsila osobu koju je optužio sud u Hagu. Švarc-Šiling je naglasio da „iako je prošlo skoro 12 godina od kada je u Srebrenici počinjen genocid, potreba za privođenjem odgovornih osoba pred lice pravde danas je isto toliko velika kao i 1995“. On je izrazio nadu da će policija RS pomoći da ostali optuženi za ratne zločine budu brzo uhapšeni, uključujući Karadžića i Mladića, prenosi
Beta Toni Lojd, izvestilac Parlamentarne skupštine SE o procesuiranju krivičnih dela pod jurisdikcijom Haškog tribunala, pozdravio je hapšenje Tolimira kao važan korak u procesu pomirenja koji pokazuje da, uz političku volju, begunci mogu da budu pronađeni. Teri Dejvis, generalni sekretar SE, čestitao je vlastima u BIH na hapšenju Tolimira i ocenio da pravda konačno sustiže počinioce zločina u Srebrenici.
NATO je takođe pozdravio prekjučerašnje hapšenje Mladićevog pomoćnika zaduženog za obaveštajne poslove i bezbednost Generalštaba Vojske RS za koga se veruje da je imao ključnu ulogu i u Mladićevom skrivanju. Džejms Apaturaj, portparol NATO, međutim nije mogao da potvrdi da li je Alijansa na bilo koji način učestvovala u Tolimirovom hapšenju.
Povodom hapšenja Zdravka Tolimira juče su se oglasili i Nemačka, kao predsedavajuća država EU, koja je posebno pohvalila „saradnju bezbednosnih vlasti BIH i Srbije“ i pozvala obe balkanske države da uhapse i preostale haške optuženike. U istom tonu je i jučerašnja izjava Stivena Vordsvorta, ambasadora Velike Britanije u Srbiji.
Ambasada SAD u Beogradu pozdravila je Tolimirovo hapšenje i izrazila nadu da će preostali begunci uskoro biti uhapšeni i izručeni Hagu. „To je pozitivan razvoj za Srbiju i za pravdu“, piše u saopštenju Ambasade. Izražava se nada da će „bliska budućnost takođe doneti i hapšenje i ekstradiciju u Hag preostalih begunaca, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića“.
I Francuska je pozdravila hapšenje haškog optuženika i pozvala Beograd da nastavi saradnju s Tribunalom sve dok ne budu uhapšeni ratni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Žan-Batist Matei je rekao da je hapšenje Tolimira „ohrabrujuća etapa u izvođenju pred pravdu svih optuženika koji su u bekstvu“. On je pozvao „sve vlasti u regionu“, posebno u Republici Srpskoj i Srbiji, da rade u cilju „pune saradnje“ s Haškim tribunalom tako da Mladić i Karadžić konačno budu izručeni tom sudu. Matei je pozdravio mogućnost obnavljanja pregovora EU i Srbije o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji posle „angažovanja nove Vlade Srbije“ i hapšenja Tolimira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari