Tončev: Nedopustive izjave ambasadora Ukrajine 1

Činjenica da Srbija vodi balansiranu, korektnu i doslednu spoljnu politiku, koja daje ozbiljne rezultate stalnim poboljšanjem njenog ugleda i pozicije u međunarodnoj zajednici izgleda da ne odgovara svima.

To je izjavio državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Ivica Tončev povodom izjave ukrajinskog ambasadora u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu

Iz tog razloga, dodao je Tončev u pisanoj izjavi, ohrabruju pojedine ambasadore da se krajnje nediplomatski, „da ne kažem nepristojno ponašaju prema zemlji koja im je ukazala gostoprimstvo“. Prema njegovim rečima, osnovna ulogu ambasadora je da sve čini na unapređenju bilateralnih odnosa, u prvom redu političkih i ekonomskih, ali i svih drugih vidova saradnje.

„Ambasador Ukrajine u Srbiji, ekselencija Oleksander Aleksandrovič to izgleda stalno zaboravlja, pošto se sve njegove aktivnosti svode na jalove pokušaje narušavanja odnosa Republike Srbije sa Ruskom Federacijom. U poslednjem u nizu skandaloznih intervjua koje je dao, ocenio je da Republika Srbija ne vodi samostalnu spoljnu politiku, odnosno da je instrument u rukama Rusije, koja na taj način destabilizuje čitav region Zapadnog Balkana, a time i „uništava Evropu“, naveo je Tončev.

On je dodao da je ambasador izneo, ničim potkrepljene tvrdnje, o srpskom faktoru koji destabilizuje Makedoniju, stvaranju tenzija sa Hrvatskom, umešanosti srspkih ekstremista u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, a da je pomenuo i separatizam u BiH.

„Naravno, nije propustio priliku da podrži već čuvenu izjavu jednog zapadnog diplomate o „sedenju na dve stolice“. Sreća da intervju nije potrajao duže, pošto bi Srbija verovatno bila optužena i za izazivanje Drugog svetskog rata, naravno u sadejstvu sa Moskvom. Pošto ambasador Aleksandrovič stalno politizuje navodno učešće srpskih dobrovoljaca u oružanim sukobima na istoku Ukrajine, želim da podsetim da su u ratovima na prostorima bivše SFRJ učestvovali i državljani Ukrajine, što Republika Srbija nikada nije zvanično spočitavala Kijevu. Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i ostaje privržena politici što boljih bilateralnih odnosa“, ističe se u izjavi Tončeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari