Tonino Picula: Samit u Zagrebu šansa da EU ojača svoje garancije prema Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

Izvestilac Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu Tonino Picula izjavio je da očekuje da će 2020. godina i samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu doneti povratak kredibiliteta i zamaha politike proširenja.

„Nadam se da će samit u Zagrebu u maju biti ta velika prilika da Evropska unija ojača svoje garancije prema Zapadnom Balkanu i da će bolja atmosfera biti dodatni zamah politici proširenja“, rekao je Picula za Dojče vele.

Picula je naveo da kao izvestilac Evropskog parlamenta, uoči samita u Zagrebu, radi na setu preporuka koje će sadržavati objektivni pregled trenutnog sistema pregovaranja, kao i da će integrisati i nove predloge koji bi trebalo da doprinesu novom zamahu sada usporene politike proširenja EU u trećoj deceniji 21. veka.

Picula naglašava i da se tokom rasprave i postizanja konsenzusa među zemljama-članicama o reformi politike proširenja ne sme zaustaviti proces evrointegracija zemalja regiona.

Kada je reč o novoj metodologiji pristupanja oko koje bi zemlje-članice trebalo da se dogovore tokom 2020. godine, uz očekivanje da to bude finalizovano pre samita u Zagrebu, Picula na prvom mestu navodi princip ne menjanja pravila igre tokom igre.

Najvažnije je reći da se započeti procesi pregovaranja o pristupanju sa zemljama-kandidatkinjama za članstvo u EU nastavljaju po istim pravilima prema kojima su i otvoreni. Reč je o Srbiji i Crnoj Gori“, rekao je Picula i dodao da kao izvestilac za Crnu Goru, očekuje da se toj zemlji, kao lideru procesa pristupanja, „prizna sve postignuto“ i da Podgorica uspe da zatvori pregovore tokom njegovog mandata.

Kao jedan od principa koje bi trebalo osnažiti u budućoj metodologiji politike proširenja, Picula je naveo ocenjivanje i napredak zemlja kandidata na osnovu individualnih zasluga i postignuća.

On je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron „napravio grešku“ blokiranjem pristupnih pregovora Tirane i Skoplja, ali da je ujedno i „postigao neplanirano“ – a to je da vrati fokus EU na pitanje proširenja.

„Upravo je evropska perspektiva Zapadnog Balkana, odnosno politika proširenja EU, snažan alat za stabilizaciju tog regiona koji je u proteklih tridesetak godina preživeo čak pet ratova“, ukazao je Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari