Za Vladu Kosova neprihvatljiv je zahtev Beograda da se pripadnici vojske i policije Srbije vrate na Kosovo, izjavio je politički savetnik premijera Kosova Arben Ćirezi. „Jednom i zauvek, nemoguće je da se srpske ‘uniforme’ vrate na Kosovo“, rekao je za dnevni list Zeri savetnik premijera Agima Čekua.

Za Vladu Kosova neprihvatljiv je zahtev Beograda da se pripadnici vojske i policije Srbije vrate na Kosovo, izjavio je politički savetnik premijera Kosova Arben Ćirezi. „Jednom i zauvek, nemoguće je da se srpske ‘uniforme’ vrate na Kosovo“, rekao je za dnevni list Zeri savetnik premijera Agima Čekua. Ćirezi je dodao da je takav zahtev „još jedan u nizu pokušaja Beograda da destabilizuje Kosovo“. „Nijedan normalan čovek koji ima minimum odgovornosti ne može povratak srpske vojske i policije na Kosovo smatrati realnom opcijom. Sudbina srpskih snaga na Kosovu zapečaćena je juna 1999. godine i ne može biti povratka“, rekao je Ćirezi.
On je ocenio da ovakvi zahtevi pokazuju „totalni nedostatak odgovornosti srpskog režima“. „Jedini način za postizanje dugoročne stabilnosti na Kosovu i u regionu jeste priznavanje nezavisnosti Kosova. Srbija je ovim zahtevom pokazala da nije partner stabilnosti ni za NATO ni za Evropsku uniju“, rekao je Ćirezi.
List Zeri je ovom pitanju posvetio i dnevni komentar. „Korak po korak i dan po dan sadašnji režim u Beogradu vraća se glavnim političkim principima Miloševićevog režima. Došlo je vreme da Zapad odlučno kaže da se zvanični Beograd ‘igra vatrom’ i da ovakvom politikom pokazuje da su uzaludni i dodatni pregovori o statusu Kosova“, kaže se u komentaru izdavača Zerija Bljerima Šalje.
Politički analitičar s Kosova Baton Hadžiju ocenio je kao „opasnu“ izjavu savetnika premijera Srbije Aleksandra Simića da je došlo vreme da se izvestan broj vojnika i policajaca iz Srbije vrati na teritoriju Kosova. „Ideja je glupa, opasna i nehumana. Kao da dolazi iz Miloševićevog vremena. Kome treba takva provokacija? Sećanje na 1999. na Kosovu još je veoma živo, a ekstremisti jedva čekaju da se tako nešto dogodi pa da okrvave ruke“, rekao je Hadžiju za novosadski „Dnevnik“. Ocenio je da je možda reč i o „puštanju političkih balona“, ali je upozorio da je situacija preozbiljna za „takve igrarije“. „Simić naprosto ne zna šta priča. Sedi u kabinetu u centru Beograda i prosto je nepojmljivo koliko je daleko od realnosti. Neka gospodin savetnik lepo obuče uniformu i dođe sam, ako mu se već dolazi, ali nek’ ne šalje decu“, poručio je Hadžiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari