Trajković: Euleks potreban zbog rada Specijalnog suda za OVK 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Iako postoje etničke razlike, građani i albanske i srpske nacionalnosti na Kosovu nemaju poverenje u Euleks, pokazalo je najnovije istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studije (KCSS).

Kako se ističe u istraživanju, iako je Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (Euleks) prisutna na Kosovu od 2008. godine s ciljem uspostavljanja i poboljšanja institucija vladavine prava, bez korupcije i političkog mešanja, prihvatajući međunarodno priznate standarde, u poređenju sa drugim lokalnim i međunarodnim institucijama, brojke koje mere poverenje građana u Euleks su konstantno niske.

„Glavni nalazi su da javnost nikada nije imala puno poverenja u Euleks, ali i dalje na EU gleda kao na pozitivan aspekt jer želi da Kosovo postane država članica. Takođe, postoje regionalne i etničke razlike u nivoima poverenja, što se može objasniti pitanjima suvereniteta i delovanja Euleksa u različitim delovima Kosova“, navodi KCSS.

Na primer, ukazuje se u istraživanju, kosovski Albanci smatraju herojima nekadašnje pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i osuđuju njihovo gonjenje koje sprovodi Euleks.

S druge strane, kosovski Srbi veruju da je Euleks „proalbanski“ zbog neefikasnosti u sprečavanju i istraživanju napada kosovskih Albanaca. Takođe, kosovski Albanci smatraju da Euleks ne čini dovoljno da uspostavi vladavinu prava u regionu Severne Mitrovice.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, ističe za Danas da kosovski Albanci žele da Euleks ode sa Kosova i da je ta njihova želja povezana sa statusnim pitanjem Kosova.

– Kako koja međunarodna institucija napušta Kosovo, prebacuje nadležnosti na kosovske institucije, te se time jača kapacitet tih institucija. Zašto Srbi ne veruju Euleksu? To je kampanja Srpske liste. To je ta netransparentna harmonija koja vlada između lidera stranaka ratne koalicije i Srpske liste, ukazuje Trajković.

Prema njenim rečima, kampanja da Euleks ode sa Kosova ima veze i sa tzv. Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu, jer bi to, smatra naša sagovornica, dovelo do otežavanja rada ovog haškog suda, na primer, zaštićeni svedoci bi se našli u velikim problemima.

– Dva su relevantna razloga zbog kojih Euleks treba da ostane na Kosovu. Prvo, potreban je zbog nadležnosti koje ima, jer postojanjem Euleksa smanjuje se kapacitet državnosti institucija Kosova. Drugo, što sam već napomenula, Euleks je vrlo važan u ovom trenutku zbog rada Specijalnog suda u Hagu. Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima odgovaralo bi da nema Euleksa, jer bi tada za privođenje bivših pripadnika OVK bila zadužena kosovska policija, a to bi onda išlo mnogo teže, naglašava Trajković.

KCSS: Euleks malo učinio

U istraživanju KCSS-a postavlja se pitanje da li Euleks i dalje ima mandat da ostane na Kosovu s obzirom na to da sticanje poverenja i kosovskih Albanaca i kosovskih Srba izgleda gotovo nemoguć zadatak, „a činjenica da je malo učinio na poboljšanju situacije na Kosovu, uprkos tome što njihov javni narativ tvrdi suprotno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari