Trajković: Kurti nije spreman ni na šta drugo osim suštinskog reciprociteta 1foto printskrin

Dogovor iz 2016. godine koji je potpisao tadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ispred Srbije je nešto što je poslužilo kao pokriće Aljbinu Kurtiju da interveniše nakon njegovog isteka. Jer prosto nije postignut novi sporazum, a govori se da će se primenjivati reciprocitet – navodi za Danas predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković, povodom odluke Prištine da oduzima automobilske registracione tablice sa „KS“ oznakom.

– Oni su tada razmišljali o reciprocitetu koji je rezultat dogovora između Grčke i Severne Makedonije. To je jedan različiti nivo neprihvatanja tablica Makedonije u Grčkoj, jer Grčka nije prihvatala ime, ali je prihvatala subjektivitet Makedonije kao države. Identično rešenje nemoguće je za Beograd, ukoliko on nije spreman da prizna subjektivitet Kosova, zato što „RKS“ tablice idu sa simbolikom Kosova – objašnjava Trajković.

Prema onome što je čula, na osnovu razgovora kosovskog premijera sa predstavnicima zemalja Kvinte, SAD-a i Evrope, Kurti je kazao da nije spreman ni na šta drugo osim na nešto što podrazumeva suštinski reciprocitet.

– Znači, ono što prihvata Srbija sa „RKS“ (tablicama), oni će prihvatiti na Kosovu – kaže Trajković.

Direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković potez Prištine ocenjuje kao očekivan, zbog toga što kosovski premijer Aljbin Kurti već izvesno vreme najavljuje uspostavljanje reciprociteta u svim oblastima sa Srbijom.

– Očigledno, ovde je postojao sporazum kome je isteklo trajanje. On nije na adekvatan način adresiran u dosadašnjim pregovorima koji se vode od juna na tehničkom i političkom nivou. Kurti je iskoristio svoju šansu da u jednom segmentu sprovede ono što je najavljivao. Dakako to ima svoju političku funkciju za njega samog, a to je pitanje izbora, gde je on verovatno procenio da mu jedan ovakav potez može doneti naklonost dela populacije koji nije za njega i za kandidate Samoopredeljenja na lokalnim izborima – navodi Novaković.

On dodaje da će Kurtiju to verovatno pomoći, te da sad treba da vidimo kako, zato što su informacije o popularnosti njegovih kandidata i njihovim mogućnostima da pobede na izborima vrlo oprečne.

– Druga stvar je kako će se to reflektovati uopšte na briselski dijalog. Ja ne verujem da će se odraziti pozitivno. Verovatno će to biti iskorišćeno od obe strane kao razlog za izostanak suštinskog dijaloga. Mislim da je sa neke strane ovo samo početak u nekoj zategnutijoj retorici, jer sa naše strane i Srbiju čekaju izbori i to na svim nivoima u aprilu sledeće godine, verovatno. Tako da će to uzrokovati da nijedna od strana neće biti u prilici da priča konstruktivnije za stolom u Briselu. Osim da se ponude neke sitnije stvari koje u principu mogu ostaviti dobar utisak na međunarodnu zajednicu, ali oko ovih suštinskih, čini mi se da neće biti nikakvih razgovora – smatra Novaković.

On ukazuje da do toga neće doći pogotovo sa maksimalističkom agendom koju trenutno zastupa Priština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari